eur:
389.74
usd:
365.14
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Helmut Kohlt búcsúztatják Strasbourgban

Helmut Kohlt búcsúztatják Strasbourgban

Helmut Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét, az egykori német kancellár a demokrácia és a szabadság védelmezője, a kontinens egységesítésének főszereplője volt - közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a néhai konzervatív politikus rendkívüli európai gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

Felszólalásában Tajani "nagy európainak, nagy államférfinek, politikai óriásnak" nevezte Kohlt, aki "mindig képes volt rá, hogy a távolba tekintsen", és kiállt "a falakkal, a vasfüggönnyel, a totalitárius rendszerekkel szemben".

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a ceremónián hangsúlyozta, hogy Kohl német és európai hazafi volt, aki "európai Németországot akart, nem német Európát".

Helmut Kohlt búcsúztatják Strasbourgban

Az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk kiemelte: Kohl "azt kereste, hogy mi köt össze minket", egységes Európára törekedett. Mint mondta, a szertartás ideális alkalmat teremt rá, hogy "megvizsgáljuk lelkiismeretünket". "Berlinben, Varsóban, Párizsban és Budapesten is igent kell mondani az egységes Európa jövőjére, a szabadságra és az emberi jogokra" - fogalmazott.

Komoly és határozott tartás jellemezte Helmut Kohlt és politikáját, ugyanakkor mindig megegyezésre törekedett, az együttműködést kereste - mondta Bill Clinton korábbi amerikai elnök a gyászszertartáson.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök beszédében kijelentette: az egykori német kancellár Németország újraegyesítése és az egységes Európa építőmestere, a jövő embere volt, hiszen képes volt megtalálni az egyetlen helyes utat, és képes volt előrehaladni is azon. Felipe González egykori spanyol kormányfő beszédében barátjának nevezte Helmut Kohl egykori kancellárt, akit szavai szerint hivatalos és emberi kapcsolataiban is országa, Európa és az egész világ iránti hűség vezetett.

Helmut Kohlt két héttel ezelőtt ludwigshafeni otthonában, 87 éves korában, hosszú betegség után érte a halál. A német politikus az első, akitől nem nemzeti, hanem európai uniós szintű gyászszertartáson vesznek végső búcsút. A rendezvényen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×