eur:
394.47
usd:
370.38
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A bevándorló muszlimok fele megreformálná az iszlámot

A bevándorló muszlimok fele megreformálná az iszlámot

A muszlimok nagy része hajlandó a befogadó társadalommal kompromisszumokat kötni és beilleszkedni, de nem érvényesül a látásmódjuk - részben a pénz miatt.

"Többségben vannak a muszlim bevándorlók között azok, akik képesek vagy hajlamosak arra, hogy a befogadó társadalommal kapcsolatba lépjenek és kompromisszumos álláspontot foglaljanak el például az életmódjukra vagy a társadalmi normákra vonatkozóan. Ám hiába vannak többségben, nem érvényesül az a látásmód, amely ezt a moderált, mérsékelt látásmódot általános érvényűvé tehetné" - mondta el a Migrációkutató Intézet kutatásáról Speidl Bianka vezető kutató.

A Közel-Kelet-szakértő szerint ennek az az oka, hogy a mérsékelt, moderált muszlimok nem szervezettek, nem képesek a nézeteik érvényesítésére - főként azért, mert nem kapnak anyagi támogatást. Velük ellentétben a radikálisok az anyaországukból - elsősorban az iszlamizmus bástyáinak számító Öböl-térségből - sok anyagi támogatást kapnak, ráadásul itt Európában is a szélsőséges mozgalmak jutottak előnyhöz a politikai választási lehetőségekkor.

A muszlim bevándorlók 90 százaléka elítéli a terrorizmust. Amikor ennek megfékezéséről kérdezik őket, akkor általában arról beszélnek, hogy a befogadó államok mi mindent tehetnének meg értük.

A tanulmányban felmerült kérdésként, hogy mennyire lenne esedékes a válaszadók közül az iszlám reformja. Erre 52 százalék szerint lenne szükség, 48 százalék viszont mereven elzárkózik ez elől. Holott a kutató szerint egy reform nélkül nem lehet majd megfékezni azokat a tendenciákat, amelyek a társadalmi elégedetlenségre erőszakos választ adnak.

Az integrációval kapcsolatban a muszlim bevándorlók úgy gondolják, hogy az életmódjuk hasonló az európai életmódhoz, de ez a kutató szerint inkább olyasmiket jelent, mint a vásárlási szokások, vagy hogy a lányaikat is elengedik iskolába. De ha értékekre kérdeznek rá a kutatók (például a vegyes házasságok támogatására, az öltözködésre vagy a nemek közötti kapcsolattartásra), akkor már nem követik az európai elvárásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×