eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Gyévai Zoltán: az unióé az első találat

Gyévai Zoltán: az unióé az első találat

A brit tárgyalóküldöttségnek a kilépésről tartott első, hétfői fordulója után magyarázkodnia kellett - véli Gyévai Zoltán. A Bruxinfó főszerkesztője szerint egyértelműen erősebbnek bizonyultak a 27-ek képviselői.

„Ez nagyon fontos pillanat.”

Az első forduló inkább a technikai kérdések: a menetrend, a szervezésbeli kérdések és a tartalmi prioritások rögzítéséről szólt – mondta a Bruxinfó főszerkesztője. Gyévai Zoltán hozzátette, ebben megállapodtak, és ennek is van jelentősége.

„Az első találatot az Európai Unió vitte be.”

Gyévai Zoltán hangsúlyozta, most éppen az unió van nyeregben és nem Nagy-Britannia.

„Ahol eléggé összevissza vannak a seregek. Látható, hogy a parlamenti választások még egy csapást vittek be a londoni kormánynak.”

Ennek következményeként nem volt elég erős pozícióban ahhoz, hogy megkérdőjelezze az Európai Bizottság által javasolt tartalmi menetrendet – mondta a Bruxinfó főszerkesztője. Gyévai Zoltán hozzátette, kezdetben Theresa May vitatta azt a megközelítést, hogy két szakaszra kellene bontani a tárgyalásokat: először a kilépés feltételeiről, a számlarendezésről egyeznek meg, és majd később, ha az EU úgy látja, akkor térhetnek át a jövőbeli viszonyra, és ez legalább ilyen fontos a britek számára, hogy milyen szabadkereskedelmi megállapodások születhetnek, ha Nagy-Britannia távozik a belső piacról és a vámunióból.

„Az első tárgyalási nap azt tükrözte, hogy az Európai Unió nagy önbizalommal, egységesen állt a rajtkőre, miközben a britek még mindig kóválygó fejjel ugrottak be a mély vízbe.”

A mély víz azért is helytálló hasonlat, mert egyre több olyan információ merül fel, a britek részéről is, ami megkérdőjelezi a Brexitet is, de a Theresa May által elképzelt forgatókönyvet is – mondta a Bruxinfó főszerkesztője. Sokan öngyilkos ugrásnak tartják azt, hogy Nagy-Britannia szakítani akar az Európai Unióval, le akar válni róla – fogalmazott Gyévai Zoltán.

További részletek hallhatók az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában szerdán 19 óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×