eur:
393.93
usd:
369.23
bux:
65900.96
2024. április 23. kedd Béla
Minden, amit a londoni merényletről tudni lehet

Minden, amit a londoni merényletről tudni lehet

A szombati éjjeli londoni támadás egyik elkövetőjének ír igazolványa volt - írja a brit a sajtó. A merényletben heten haltak meg, 48-an pedig megsérültek. Az áldozatok között sok a külföldi. Összefoglaló a támadásról és az azt követő eseményekről.

Szombat este helyi idő szerint 10 óra körül három támadó egy fehér furgonnal nagy sebességgel felhajtott a London híd járdájára, és gyalogosokat gázolt el. Ezt követően a közeli piachoz, a Borough Markethez hajtottak, majd az autóból kiugorva sok embert megszurkáltak. A 25 centis késekkel bementek éttermekbe, kocsmákba is. „Ezt Allahért” – kiabálta az egyik támadó szemtanúk szerint.

A merényletben összesen heten haltak meg, 48-an megsérültek, 21 sérült állapota továbbra is válságos.

Az első megnevezett áldozat a kanadai Christine Archibald,

aki egy hajléktalanokat segítő intézményben dolgozott, mielőtt Európába költözött volna, hogy a vőlegényével legyen. Az áldozatok között sok a külföldi.

A rendőrség gyorsan reagált az eseményekre. Mintegy 50 lövést adott le nyolc rendőr, hogy megállítsa a merénylőket. Az első bejelentés után nyolc perccel már vége is volt az akciónak. Az elkövetőkön talált, robbanómellényekhez hasonló szerkezetekről a rendőrség már megállapította, hogy utánzatok voltak. A merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Az este egyik hőse egy román pék, Florin Morariu volt, aki a piac egyik üzletében dolgozik. Ahogy látta, hogy mi zajlik az utcán, kiszaladt, egy ládával leütötte az egyik támadót, majd több rémült embert beterelt a pékségbe, és bezárta azt.

A rendőrség vasárnap és hétfőn is razziákat tartott London keleti részén, és tizenkét embert – hét nő, öt férfi - vett őrizetbe a merénylettel összefüggésben, egyiküket később elengedték. A brit sajtó szerint az egyik elkövetőnek ír igazolványa volt.

Hétfő este a Scotland Yard megnevezett két elkövetőt. A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig "marokkóinak és líbiainak vallotta magát" - áll a rendőrségi tájékoztatásban.

Theresa May brit kormányfő a BBC-vel azt közölte, hogy nem emelkedik a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje, továbbra is a második legmagasabb, "súlyos" szinten marad. Ez a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent és azt tükrözi, hogy az elhárító szolgálatok megítélése alapján nagy valószínűséggel lehet számítani újabb merényletkísérletekre Nagy-Britanniában. A rendőrség számos londoni híd védelmét megerősítette.

Egy kampányrendezvényen Theresa May kijelentette:

Nagy-Britannia eddig "túl sok toleranciát tanúsított" a szélsőségességgel szemben,

ezért most ezt a problémát teljesen új terrorellenes stratégiával "kezelni kell". A kormányfő szerint Nagy-Britannia lesz az első ország, amely a szélsőségesség elleni fellépés irányítására hivatott bizottságot hoz létre. Ennek majdani működéséről csak annyit mondott, hogy a testület a közszférával, a civil társadalom szervezeteivel és egyénekkel együttműködve segíti elő a szélsőségesség megnyilvánulásainak feltárását.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Munkáspárt vezetője hétfőn lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, amiért még belügyminiszterként a rendőrség létszámának csökkentéséről döntött.

A merénylet ellenére csütörtökön megtartják az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×