eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Martonyi: ebből eddig mindig nagy bajok lettek

Martonyi: ebből eddig mindig nagy bajok lettek

Lényegesen veszélyesebb hely lett a világ, mint pár éve volt, mivel rejtett célok és befolyási övezetek szövik át a világpolitikát – jelentette ki Martonyi János korábbi külügyminiszter a Károli Gáspár Református Egyetem külgazdasági konferenciáján.

„A geopolitikában is nagyon jelentős átalakulás megy végbe. Egy szóval én ezt úgy szoktam nevezni, hogy devolúció. Akik ismerik az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedekben végbement folyamatot, pontosan tudják, hogy mi ez: hatásköröket adunk le de facto” - mondta Martonyi János.

Kijelentette:

megszűnt a kétpólusú világ, megszűnt az egypólusú rendszer.

„Sokan azt mondják, hogy van több pólus, csak éppen azt nem tudjuk, hogy melyek ezek a pólusok, és azt sem tudjuk, hogy mit jelent a pólus” - véli a korábbi külügyminiszter.

„Az kétségtelen, hogy van négy szereplő, akiknek nagyon bonyolult a viszonya, ha összeadjuk őket egy egyszerű számtani művelettel. Ezek alatt is van egy szint – India, Japán és a többiek – és van egy harmadik szint is, akiket nem tudunk kezelni.

Nincs olyan hatalom a világon, amelyik a harmadik vagy a negyedik szint egyes országait adott esetben lényegi dolgokban befolyásolni tudná. Észak-Korea ennek nagyon jó példája”

- vázolta Martonyi János.

Véleménye szerint ezt a decentralizációs folyamatot érdekes összevetni a világkereskedelem fragmentációs, regionalizációs, decentralizációs jelenségeivel.

Martonyi: ebből eddig mindig nagy bajok lettek

Martonyi János úgy látja, az előbbinek nagyobb a tétje, mivel abból elég jelentős bizonytalanság fakad.

„Nem tudjuk, hogy pontosan melyek a pólusok, és nem tudjuk, hogy mi a pólusok célja.

Nem tudjuk igazán, hogy mi Oroszország célja, egy ideje pedig azt sem tudjuk pontosan, hogy mi az Amerikai Egyesült Államok célja.

A dolog bonyolultabbá válik” - fejtette ki a volt külügyminiszter.

„Az már látszik, hogy visszajött a területi elem, és az is látszik, hogy befolyási övezetekben gondolkodnak ma a világban nagyon sokan. Azt is tudjuk, hogy a befolyási övezetek soha nem tartanak örökké, és valaki mindig meg akarja őket változtatni, amiből eddig mindig nagyon nagy bajok történtek” - hangsúlyozta Martonyi János.

„Azt is tudjuk, hogy ha megosztjuk a hatalmat egymás között, az egy idő után antagonizmusokat gerjeszt köztünk.

Ezért mondják azt nagyon sokan – és én is azt mondom –, hogy a világ ma egy lényegesen veszélyesebb hely, mint pár évvel ezelőtt volt”

- fogalmazott a korábbi külügyminiszter a Károli Gáspár Református Egyetem külgazdasági konferenciáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×