eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Lesújthat a Frexit, de még inkább a Grexit pallosa

A franciák és a görögök esetében is fennáll a lehetősége, hogy elhagyják az EU-t. Ennek valószínűségéről készült friss kutatás.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdai helyzetértékelése szerint a Frexit előtt emelkedő akadályok nem áthághatatlanok, de a folyamat korántsem lenne annyira zökkenőmentes, ahogy azt Marine Le Pen igyekszik beállítani.

Nem lenne könnyű menet

Alkotmánymódosításra lenne szükség Franciaország kiléptetéséhez az EU-ból és az euróövezetből. Ennek elfogadtatása a parlamenttel nagyon nehéznek bizonyulna, a folyamat a végtelenségig elhúzódhatna. Ebben a helyzetben marad a népszavazás Le Pen által egyébként is megígért lehetősége, ám a legutóbbi felmérések szerint az euró franciaországi támogatottsága csaknem 70 százalékos.

Mindemellett Marine Le Pen megválasztása is változatlanul nagyon valószínűtlennek tűnik. Ha azonban a francia közvéleményben mégis történt akkora elmozdulás, amely elegendő lenne Marine Le Pen elnökké választásához, akkor valószínűsíthető lenne, hogy a franciák az euróövezettől is elhidegültek - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

Kiszállhat az IMF

Jelenleg azonban a görög adósságválság újbóli fellángolása még nagyobb kockázat, különös tekintettel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új helyzetértékelésére. A ház idézi az IMF-jelentésből azt az előrejelzést, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért görög államadósság-ráta 2060-ra 275 százalékra emelkedik. Ez jelentősen rontott becslés, a valutaalap ugyanis előző prognózisában arra az évre 250 százalékos görög adósságrátát jósolt.

Ebben a helyzetben növekszik annak a kockázata, hogy az IMF végül kiszáll a görögországi pénzügyi segélyprogramból. Ha ez megtörténik, akkor a német parlamentnek új, nagyobb német garanciavállalást is tartalmazó csomagról kell szavaznia, és erőteljes annak a valószínűsége, hogy ezt a berlini törvényhozás elvetné, különös tekintettel a szeptemberi németországi választásokra.

Mindez növeli Görögország törlesztésképtelenné válásának kockázatát, és ebből eredően növekszik a Grexit rizikója is

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×