eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Máris elkezdik lebontani Obama rendszerét

Az amerikai kongresszus első ülésnapján egy republikánus szenátor máris javaslatot terjesztett be, hogy helyezzék hatályon kívül a hivatalban lévő elnök, Barack Obama nevéhez fűződő Obamacare egészségügyi biztosítási rendszert, amely eddig ellátás nélkül lévő milliókat juttatott hozzá az orvosi kezelés lehetőségéhez.

Az indítvánnyal Mike Renzi, a szenátus költségvetési bizottságának az elnöke állt elő arra hivatkozva, hogy a republikánus párt ezt már megelőlegezte, és megígérte, hogy az első ügyek között lesz, amelyet rendez. A pártnak többsége van a képviselőházban és a szenátusban is, ami utoljára 2007-ben fordult elő.

A hatályon kívül helyezés folyamata hónapokba telhet, míg a helyébe lépő új rendszer kidolgozása és elfogadása évek kérdése.

Donald Trump megválasztott elnök a választási kampány során a tervei között elsőbbséget adott az Obamacare megszüntetésének.

A rendszer akadozva működik a gyakorlatban, de húsz millióval több amerikai jut egészségbiztosításhoz, mint korábban, ezért Barack Obama elnök szívügye volt az elfogadása.

Az ülésen a republikánusok egyelőre visszaléptek attól a tervüktől, hogy korlátozzák a kongresszus független etikai figyelő bizottságának a hatáskörét. Trump egy üzenetben emlékeztette politikus társait, hogy "az adóreformra, az egészségügyre és sok más fontos dologra kell előbb összpontosítani".

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×