eur:
397.81
usd:
372.26
bux:
70514.34
2024. június 21. péntek Alajos, Leila

Véres leszámolás a börtönben

Brazíliában 60 halálos áldozatot követelt egy börtönlázadás. Az amazonasi Manaus város börtönében a drogbandák véres leszámolást rendeztek egymás között. Ilyen súlyos erőszakra az utóbbi 20 évben nem volt példa a brazil börtönökben.

Rivális drogbandák börtönben ülő tagjai csaptak össze az Amazonas szövetségi államban fekvő Manaus városban. Az erőszak olyan sokkoló méreteket öltött, hogy a rabok lefejezett ellenségeik holttesteit dobálták át a kerítésen.

A hatóságok szerint az áldozatok száma tovább emelkedhet. A brazil szövetségi állam börtönminisztere szerint az egyik bűnbanda bosszút állt a másikon.

A lázongás még vasárnap este kezdődött és a börtönőrök csak hétfőn délután lettek urai a helyzetnek.

Becslések szerint akár 300 rab is megszökhetett a börtönkomplexum egyik szárnyából, miközben egy másik szárnyban kitört az erőszak. A hatóságok szerint a rabok szándékosan terelték el a figyelmet, hogy megkönnyítsék a szökést.

Tudósítók emlékeztetnek rá, hogy a brazil börtönök hírhedten túlzsúfoltak és emiatt gyakoriak a börtönlázadások.

„Naponta történnek ilyen mészárlások” – mondta Valdir Silveira atya, egy olyan katolikus szervezet igazgatója, amely a börtönállapotokat kíséri figyelemmel.

„A börtöneinket azért építették, hogy megsemmisítsenek, kínozzanak és megöljenek embereket” – tette hozzá.

A brazil média szerint egy Sao Paolo-i banda tagjait támadták meg egy helyi geng emberei egy harmadik országos bűnszövetkezet felszólítására.

A két, harcban álló csoport között tavaly még „tűzszünet” volt érvényben. A fegyvernyugvásnak azonban vége lett és ennek nyomán tavaly több véres összecsapás is történt a brazil börtönökben.

Most például 12 börtönőrt és 74 rabot raboltak el, hogy túszként tartsák fogva őket. Némelyiküket szabályosan kivégezték, míg másokat elengedtek.

Aktivisták szerint az erőszak annak az eredménye, hogy brazil szövetségi kormány nem figyel oda a börtönökre. Éveken át szinte semmi sem jutott arra az államkasszából, hogy az egyes szövetségi államok igazságszolgáltatási rendszerét megerősítsék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Kórházi adósságrendezés: a beszállítók szerint ez csak vízcseppnyi segítség

Megjelent a jogszabály, újabb 41 milliárd forintot kapnak a kórházak adósságrendezésre. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint azonban még így is ugyanennyi adósságuk marad az intézményeknek, és havonta további 12-13 milliárd forinttal emelkedik. Az Orvostechnikai Szövetség érteni véli a Pénzügyminisztérium álláspontját. A Magyar Kórházszövetség a költségvetésbe írt garanciákat szeretne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
ESG-index bevezetését tervezi az Erste Bank - Így támogatná a kkv-szektor zöldülését

ESG-index bevezetését tervezi az Erste Bank - Így támogatná a kkv-szektor zöldülését

A kkv-szektor aktualitásairól, a fenntartható működésről, a társadalmi-környezeti felelősségvállalásról, valamint arról is szó volt az Erste Bank sajtóreggelijén, hogy idén milyen gazdasági, üzleti környezetben kell helytállniuk a kis- és középvállalkozásoknak, illetve mikor érdemes belevágni a felkészülésbe az ESG-törvény előírásainak teljesítését illetően. Az Erste kkv üzletágának, valamint fenntarthatósági irodájának vezetői arról is beszámoltak, hogy egy ESG-index bevezetését tervezik a kkv-szektorból érkező partnereik számára is, a nagyvállalatoknál ugyanis ez már működik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 10:50
×
×
×
×