eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az Iszlám Állam vállalta az isztambuli merényletet

Az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára a 39 halálos áldozatot követelő szilveszteri isztambuli lövöldözés elkövetését - jelentette hétfőn a dzsihadista szervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a merényletet "a kalifátus egyik hősi katonája" hajtotta végre, aki "megtámadta a híres éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották. Kézigránátokkal és sorozatlövő fegyverével ütött rajtuk, és az ünnepüket gyásszá változtatta". A közlemény szerint a támadó az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus vezetőjeként ismert Abu Bakr al-Baghdadi parancsára nyitott tüzet. A terrorcsoport a "kereszt szolgálójaként" utalt Törökországra.

A terrortámadást röviddel az új év beköszönte után az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klubban követték el. Legalább egy támadó behatolt a szórakozóhelyre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplő több száz emberre. A merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi.

A török állami hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy egy kivételével valamennyi halálos áldozatot azonosítottak. Tizenegy török, egy török-belga, hét szaúd-arábiai, három-három libanoni és iraki, két-két tunéziai, indiai, marokkói, jordániai, továbbá egy-egy kuvaiti, kanadai, izraeli, szíriai és orosz állampolgár vesztette életét.

A támadó továbbra is szökésben van.

A Hürriyet című tekintélyes török napilap előzőleg titkosszolgálati forrásra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az IÁ egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a merénylet elkövetője.

A vérengzést követő napon Törökország és Oroszország több mint 100 dzsihadista célpontra csapott le Szíriában különböző műveletekben.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×