eur:
392.71
usd:
362.06
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Az Iszlám Állam vállalta az isztambuli merényletet

Az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára a 39 halálos áldozatot követelő szilveszteri isztambuli lövöldözés elkövetését - jelentette hétfőn a dzsihadista szervezet szócsöveként működő Aamák hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a merényletet "a kalifátus egyik hősi katonája" hajtotta végre, aki "megtámadta a híres éjszakai szórakozóhelyet, ahol a keresztények éppen pogány ünnepüket tartották. Kézigránátokkal és sorozatlövő fegyverével ütött rajtuk, és az ünnepüket gyásszá változtatta". A közlemény szerint a támadó az IÁ által Szíria és Irak egy részén kikiáltott kalifátus vezetőjeként ismert Abu Bakr al-Baghdadi parancsára nyitott tüzet. A terrorcsoport a "kereszt szolgálójaként" utalt Törökországra.

A terrortámadást röviddel az új év beköszönte után az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klubban követték el. Legalább egy támadó behatolt a szórakozóhelyre, miután a bejáratnál lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd vaktában tüzet nyitott az új évet ünneplő több száz emberre. A merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, az áldozatok között sok a külföldi.

A török állami hírügynökség hétfőn azt jelentette, hogy egy kivételével valamennyi halálos áldozatot azonosítottak. Tizenegy török, egy török-belga, hét szaúd-arábiai, három-három libanoni és iraki, két-két tunéziai, indiai, marokkói, jordániai, továbbá egy-egy kuvaiti, kanadai, izraeli, szíriai és orosz állampolgár vesztette életét.

A támadó továbbra is szökésben van.

A Hürriyet című tekintélyes török napilap előzőleg titkosszolgálati forrásra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy az IÁ egyik közép-ázsiai, feltehetően üzbég vagy kirgiz állampolgárságú tagja lehetett a merénylet elkövetője.

A vérengzést követő napon Törökország és Oroszország több mint 100 dzsihadista célpontra csapott le Szíriában különböző műveletekben.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×