INFORÁDIÓ 
2020. január 21. kedd
Ágnes

india

banglades

sztrájk

textilgyár

gyár

1600 sztrájkolót rúgtak ki Bangladesben

InfoRádió / MTI

Több mint 1600 textilipari munkást bocsátottak el állásából Bangladesben, miután sztrájkjuk miatt számos főváros környéki gyárnak napokra fel kellett függesztenie a termelést - közölte szerdán a rendőrség.

Sah Midzsán Safiúr Rahmán körzeti rendőrkapitány a dpa német hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy a munkaügyi minisztériumnak áttekintésre elküldték a kirúgottak 1611 fős listáját.

"Talán nem mindegyikük bajkeverő. Akik ártatlanok, azokat visszahelyezik állásukba" - mondta Rahmán, aki a Dakka közelében lévő ipari körzet rendjéért felel.

A múlt héten zavargásoktól tartva 59 ruhagyár döntött a termelés ideiglenes leállítása mellett. Az érintett gyárakban december 13-án több ezer dolgozó lépett sztrájkba, hogy követelje a ruhagyári dolgozókat megillető havi minimálbér háromszorosára - a jelenlegi 5300-ról 16 ezer takára (csaknem 60 ezer forintra) - emelését. A gyárak öt nap szünet után nyitottak ki újra. A hatóságok vizsgálatot indítottak, miután mintegy 150 dolgozót azzal vádolnak a cégek, hogy zavargásokra, fosztogatásra bujtogattak.

A textilipari dolgozók fizetését 2013-ban növelték meg Bangladesben annak nyomán, hogy a hatóságokat komoly bírálat érte, miután összedőlt egy ruhagyár több mint 1100 embert maga alá temetve.

Kína után Bangladesben működik a világon a legtöbb, csaknem 4 ezer ruhagyár. A termelésből származó éves kereskedelmi forgalom értéke 28 milliárd dollár (több mint 8200 milliárd forint).

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018