INFORÁDIÓ 
2019. június 16. vasárnap
Jusztin

aréna

szemerkényi réka

amerika

orbán viktor

donald trump

Szemerkényi Réka: Donald Trump és Orbán Viktor hamarosan találkozik

Infostart / InfoRádió

A következő hónapokban találkozhat Orbán Viktor miniszterelnök Donald Trumppal, az Egyesült Államok megválasztott elnökével - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarország washingtoni nagykövete. A teljes beszélgetés este 6 órától hallható.

A republikánus Donald Trump megválasztása után, még novemberben beszélt telefonon Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormányfő a Világgazdaságnak korábban adott interjúban kitért arra is, hogy a leendő amerikai államfő meghívta Washingtonba. Szemerkényi Réka, washingtoni magyar nagykövet ezt megerősítette az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Nagyon reméljük, hogy a következő hónapok során ez meg fog valósulni, a

meghívás nagyon konkrétan elhangzott

Donald Trump részéről, már ez önmagában is, hogy meghívta a miniszterelnököt azonnal ebben a beszélgetésben, jelzi ezt a nyitottságot és annak az értékelését, hogy a meghatározó stratégiai kérdésekben a magyar álláspont hol áll Donald Trump fejében."

Szemerkényi Réka szerint ez a telefonbeszélgetés önmagában is túlmutatott egy udvariassági beszélgetésen, majd hozzátette, hogy ő már találkozott Donald Trumppal.

"Ez egy közvetlen baráti társaságon keresztüli találkozás volt, ahol beszélgettünk. Azt láttam, hogy Donald Trump nagyon pozitívan értékelte ezt a telefonbeszélgetést. Úgy kezdte, most beszéltem a magyar miniszterelnökkel, nagyon remek ember, és ezt nagyon fontosnak tartom, hiszen egy olyan új időszak előtt állunk a nemzetközi életben általában is, amikor a bizalom, az egymás ismerete nagyon fontos lesz ahhoz, hogy tudjunk előrelépni a nagyon kemény helyzetek megoldásában."

Szemerkényi Réka kiemelte, az Orbán Viktor és Donald Trump közötti, baráti hangnemű telefonbeszélgetés a lehető legjobb alapokat adja a két ország kapcsolatára és az előttünk álló időszakra.

Szemerkényi Réka elmondta, nem volt egyszerű megtalálni Donald Trump kampánystábjának embereit, hiszen távol tartotta magát a washingtoni szakértői csapattól, de jelezte, sikerült velük jó kapcsolatot kialakítani.

„A beszélgetéseken folyamatosan érzékelhettem, hogy fontos az, hogy Magyarország milyen javaslatokat tett az Európát sújtó migrációs válság során, mennyire tartja fontosnak a biztonság kérdését, hogy meg tud hozni kemény döntéseket, amelyeket meg is valósít. Ezeknek a következtében

a magyar pozíció mögé kezd felsorakozni Közép-Európa és a kontinens többi része is.

Ezek világosak és egyértelműek a Trump tanácsadói testületeiben is.”

Magyarország washingtoni nagykövete elmondta, a rendszeres munkakapcsolat lassan már elindul, hiszen már megvannak a legfőbb kinevezések. Fontosnak nevezte, hogy minél hamarabb megtörténjen egy külügyminiszteri látogatás, és rendszeres párbeszéd, együttgondolkodás valósuljon meg.

„A két ország prioritásait nézve egyértelmű, hogy

valódi stratégiai szövetségesei vagyunk egymásnak”

- jelentette ki Szemerkényi Réka.

A teljes beszélgetés este 6 órától hallható az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kapcsolódó hang

Szemerkényi Réka: Donald Trump és Orbán Viktor hamarosan találkozik
 


Összefoglaló
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018