eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Egyetemi oktatókat is elért a török tisztogatás

Elfogatóparancsot adott ki pénteken egy török ügyészség a Yildiz Műszaki Egyetem 103 oktatója ellen a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az isztambuli székhelyű intézmény állami kézben van, oktatóinak száma a legutóbbi saját kimutatás szerint 1736.

Az Anadolu beszámolója alapján 73 embert már őrizetbe is vettek, köztük docenseket, adjunktusokat és kutatási asszisztenseket. A hatóságok az érintettek irodáját és lakását is átkutatták.

Azzal gyanúsítják őket, hogy fegyveres terrorszervezet tagjai. Néhányan feltehetően még azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő alkalmazást is használták, amelyről a török vezetés azt állítja, hogy szerepet játszott a hatalomátvételi kísérlet koordinációjánál. Ankara az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok által kiépített nemzetközi hálózatot teszi felelőssé az összeesküvésért.

A hivatalos török álláspont értelmében a mozgalom terrorszervezet, amely hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába. A folyamatban Gülen állítólag saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott.

A kormány a puccskísérlet után rendkívüli állapotot hirdetett az országban és átfogó vizsgálatokat indított. Ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint a hatalom arra használja fel a helyzetet, hogy ne csak az összeesküvőkkel és támogatóikkal számoljon le, hanem mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. A nyomozások a haderőn túl kiemelten érintik az igazságügyi szektort, az oktatást és a médiában dolgozókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×