INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

joe biden

amerika

elnökválasztás

demokrata párt

Biden szerint a demokraták nem vettek tudomást a vidékről és a munkásrétegekről

InfoRádió / MTI

Joe Biden amerikai alelnök szerint a Demokrata Párt választási vereségeinek fő oka, hogy nem vettek tudomást a vidéki Amerikáról és a munkásrétegekről. Más politikusok teljesen új irányt követelnek a párttól.

A távozóban lévő alelnök valószínűleg nem a teljes nyilvánosságnak szánta elemzését, amelyet a fény ünnepe, a hindu díváli alkalmából adott fogadáson fejtett ki, ám valaki - vélhetően okostelefonnal - rögzítette a beszélgetést, és nyilvánosságra hozta.

Biden őszinte szavait szerint pártja és Hillary Clinton elnökjelölt azért szenvedett helyenként nagyarányú vereségeket, mert kollektívan "elnézett a szavazóbázisa feje fölött", és egész egyszerűen nem vett tudomást a vidéki Amerikáról, a munkásrétegekről és általában a dolgozó amerikaiakról.

"Rengeteg keményen dolgozó amerikait veszítettünk el, akik olyan vidékeken, településeken élnek, amelyekre egyáltalán nem is figyeltünk oda. Barack Obama megnyerte magának ezeket az embereket. Ezek a választók nem rasszisták. De ezúttal nem szavaztak a demokratákra" - fogalmazott a leköszönő alelnök.

Álláspontjának nyilvánosságra kerülése azért is fontos, mert az amerikai sajtó jó része változatlanul gyakran rasszistáknak minősíti a Donald Trumpra és a republikánusokra szavazókat.

Joe Biden kifejtette, hogy a globalizáció alapvetően megváltoztatta ezeknek a választóknak a gazdasági lehetőségeit, életkilátásait, közülük is elsősorban a fehér férfi munkásokéit, akik úgy érzik, hogy a politika magára hagyta őket, nem törődik velük. "A mi életünkben először fordul elő, hogy ennek a rétegnek a várható élettartama is folyamatosan csökken" - tette hozzá, pontosítva, hogy a 40-55 év közötti fehér férfiakról beszél. Az ő körükben a legmagasabb az öngyilkosságok száma is az Egyesült Államokban. "Pedig emlékeznünk kellene rá, hogy valamikor ők a mi szavazóink voltak" - hangsúlyozta a demokrata párti alelnök.

A választási kudarc óta más demokraták is egymás után ostorozzák saját pártjukat. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata frakciójának új vezetője szerint például ilyen nagy vereségekről nem lehet nem tudomást venni, el kell gondolkodni rajta, le kell vonni a konzekvenciákat. Bernie Sanders vermonti szenátor - aki ugyan a demokrata frakció tíztagú kollektív vezetésének tagja lett, de változatlanul nem lép be a pártba, hanem független marad - teljesen új irányvonalat követelt a Demokrata Párttól: egy csütörtöki tanácskozáson arról beszélt, hogy az országban mindenütt a republikánusok kerültek többségbe, a demokraták nemcsak a Fehér Házat veszítették el, hanem az egyes szövetségi államok törvényhozásában is kisebbségben vannak, és a kormányzók kétharmadát is a Republikánus Párt "adja". Sanders felhívta arra is a figyelmet, hogy a demokratáknak most nem az a dolguk, hogy "foggal-körömmel Trump ellen harcoljanak, hanem meg kell találniuk a hangot az új elnökkel".

Brian Schatz, Hawaii szenátora újságíróknak azt fejtegette, hogy "az emberek nem hittek nekünk", az ohiói Tim Ryan képviselő pedig azt mondta a Demokrata Párt belső válságáról: "a dolgok nem mehetnek így tovább, vagyis nem folytatódhat az eddigi gyakorlat". A 43 éves ohiói politikus be is jelentette, hogy indul a demokraták képviselőcsoportjának vezetéséért, mert szerinte a frakciót 14 éve vezető Nancy Pelosi "a múlt embere". S hangsúlyozta: "a jelenlegi frakcióvezetéssel a demokraták képviselőcsoportja nagyon kicsire zsugorodott, 1929 óta nem volt ilyen arányú kisebbségben".

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018