eur:
394.43
usd:
369.69
bux:
65295.05
2024. április 19. péntek Emma

Biden szerint a demokraták nem vettek tudomást a vidékről és a munkásrétegekről

Joe Biden amerikai alelnök szerint a Demokrata Párt választási vereségeinek fő oka, hogy nem vettek tudomást a vidéki Amerikáról és a munkásrétegekről. Más politikusok teljesen új irányt követelnek a párttól.

A távozóban lévő alelnök valószínűleg nem a teljes nyilvánosságnak szánta elemzését, amelyet a fény ünnepe, a hindu díváli alkalmából adott fogadáson fejtett ki, ám valaki - vélhetően okostelefonnal - rögzítette a beszélgetést, és nyilvánosságra hozta.

Biden őszinte szavait szerint pártja és Hillary Clinton elnökjelölt azért szenvedett helyenként nagyarányú vereségeket, mert kollektívan "elnézett a szavazóbázisa feje fölött", és egész egyszerűen nem vett tudomást a vidéki Amerikáról, a munkásrétegekről és általában a dolgozó amerikaiakról.

"Rengeteg keményen dolgozó amerikait veszítettünk el, akik olyan vidékeken, településeken élnek, amelyekre egyáltalán nem is figyeltünk oda. Barack Obama megnyerte magának ezeket az embereket. Ezek a választók nem rasszisták. De ezúttal nem szavaztak a demokratákra" - fogalmazott a leköszönő alelnök.

Álláspontjának nyilvánosságra kerülése azért is fontos, mert az amerikai sajtó jó része változatlanul gyakran rasszistáknak minősíti a Donald Trumpra és a republikánusokra szavazókat.

Joe Biden kifejtette, hogy a globalizáció alapvetően megváltoztatta ezeknek a választóknak a gazdasági lehetőségeit, életkilátásait, közülük is elsősorban a fehér férfi munkásokéit, akik úgy érzik, hogy a politika magára hagyta őket, nem törődik velük. "A mi életünkben először fordul elő, hogy ennek a rétegnek a várható élettartama is folyamatosan csökken" - tette hozzá, pontosítva, hogy a 40-55 év közötti fehér férfiakról beszél. Az ő körükben a legmagasabb az öngyilkosságok száma is az Egyesült Államokban. "Pedig emlékeznünk kellene rá, hogy valamikor ők a mi szavazóink voltak" - hangsúlyozta a demokrata párti alelnök.

A választási kudarc óta más demokraták is egymás után ostorozzák saját pártjukat. Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata frakciójának új vezetője szerint például ilyen nagy vereségekről nem lehet nem tudomást venni, el kell gondolkodni rajta, le kell vonni a konzekvenciákat. Bernie Sanders vermonti szenátor - aki ugyan a demokrata frakció tíztagú kollektív vezetésének tagja lett, de változatlanul nem lép be a pártba, hanem független marad - teljesen új irányvonalat követelt a Demokrata Párttól: egy csütörtöki tanácskozáson arról beszélt, hogy az országban mindenütt a republikánusok kerültek többségbe, a demokraták nemcsak a Fehér Házat veszítették el, hanem az egyes szövetségi államok törvényhozásában is kisebbségben vannak, és a kormányzók kétharmadát is a Republikánus Párt "adja". Sanders felhívta arra is a figyelmet, hogy a demokratáknak most nem az a dolguk, hogy "foggal-körömmel Trump ellen harcoljanak, hanem meg kell találniuk a hangot az új elnökkel".

Brian Schatz, Hawaii szenátora újságíróknak azt fejtegette, hogy "az emberek nem hittek nekünk", az ohiói Tim Ryan képviselő pedig azt mondta a Demokrata Párt belső válságáról: "a dolgok nem mehetnek így tovább, vagyis nem folytatódhat az eddigi gyakorlat". A 43 éves ohiói politikus be is jelentette, hogy indul a demokraták képviselőcsoportjának vezetéséért, mert szerinte a frakciót 14 éve vezető Nancy Pelosi "a múlt embere". S hangsúlyozta: "a jelenlegi frakcióvezetéssel a demokraták képviselőcsoportja nagyon kicsire zsugorodott, 1929 óta nem volt ilyen arányú kisebbségben".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×