INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

angela merkel

németország

cdu

Békülés jöhet Németországban

InfoRádió / MTI

Németországban a menekültügy körüli viták lezárására készül az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Horst Seehofer tartományi miniszterelnök vezette Keresztényszociális Unió (CSU) - írta hétvégi számában a Der Spiegel.

A német hírmagazin szerint Angela Merkel valószínűleg nem látogat el a CSU novemberi müncheni kongresszusára, Horst Seehofer pedig nem vesz részt a CDU decemberi esseni tanácskozásán. A pártelnökök az ötvenes évek óta rendszeresen részt vesznek a testvérpárt kongresszusán, csak néhányszor maradt el a vizit, így a testvérpárt vezetőjének távolléte Münchenben, illetve Essenben első pillantásra szakításnak tűnik. Valójában azonban a szövetségi kormány Angela Merkel politikájaként számon tartott menekültügyi irányvonalával szembeni CSU-s tiltakozás utolsó jeléről lehet szó a Der Spiegel szerint.

A hetilap kiemelte: Horst Seehofer nehéz helyzetben van, mert ő keltett hangulatot pártjában a Merkel-féle menekültpolitika ellen, és tudja, hogy nem lehet egyik napról a másikra lecsendesíteni a kedélyeket, ráadásul Angela Merkel továbbra sem enged a CSU legfőbb követelésének, annak, hogy korlátozzák évi 200 ezer főben a befogadható menekültek számát.

A kompromisszum kidolgozásához több időre van szükség - húzta alá Horst Seehofer a napokban a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra felkészülést irányító szűk körű CSU-s testület ülésén, amelyen a Der Spiegel beszámolója szerint világossá vált, hogy az országba érkező menedékkérők számának csökkenése ellenére a párt bázisában továbbra is erős az elégedetlenség a kancellárral szemben.

Ezért a pártelnök szerint nem lenne jó ötlet meghívni Angela Merkelt a kongresszusra, mert azon - a CDU kongresszusával ellentétben - nemcsak párttisztséget betöltő küldöttek vesznek részt, hanem egyszerű párttagok is, akiktől nem várható taktikus, fegyelmezett viselkedés. Így előfordulhat, hogy kifütyülik a kancellárt, vagy - ami még rosszabb lenne - gúnyos nevetéssel reagálnának, amikor Horst Seehofer sikerként ünnepeli a menekültügyben formálódó "puha" kompromisszumot.

Azonban a látogatás elmaradása nem azt jelenti, hogy Angela Merkel ne számíthatna a CSU támogatására a 2017-es választási kampányban - írta a Der Spiegel. Értesülése szerint a két pártelnök már meg is beszélte, hogy miként lehet lezárni az utóbbi hónapok vitáit. A tervek szerint 2017 elején a két párt vezetősége közös tanácskozást tart majd Münchenben, amelyen a testvérpártokat összekötő ügyeket állítják a középpontba.

Egy ilyen "csúcstalálkozó" a választási év elején pedig "nem más lenne, mint egy koronázási mise Merkelnek" - írta a Der Spiegel, kiemelve, hogy a CSU mérsékelt politikusait hetek óta idegesíti, hogy Horst Seehofer nem kötelezi el magát nyilvánosan amellett, hogy Angela Merkel a pártszövetség közös kancellárjelöltje.

E politikusok közé tartozik Manfred Weber, a CSU alelnöke, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, aki a Der Spiegelnek elmondta, hogy a migrációs politikában a CDU és a CSU álláspontja 95 százalékban egyezik, az egyetlen vitatott ügy a 200 ezer fős felső határ ügye, amelyről nem érdemes hónapokig vitázni.

Szerinte másként kell kezelni a helyzetet; a CDU és a CSU "együtt jó választ adott a menekültkérdésre", Angela Merkel megmutatta, hogy Németország segíteni akar, míg Horst Seehofer arra mutatott rá, hogy megóvja a jogot és a rendet, és ha ezt a két elemet "nem egymással szemben, hanem egymás mellett jelenítjük meg, akkor jó eséllyel indulunk a választási küzdelemben".

Manfred Weber kiemelte, hogy "Angela Merkel a jelöltünk, ehhez nem férhet kétség". Ezt mihamarabb ki kell mondania "neki is és nekünk is" - tette hozzá, utalva arra, hogy Merkel még nem közölte, hogy kíván-e indulni negyedszer is a kancellári tisztségért.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018