eur:
393.55
usd:
364.53
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tovább húztak a nadrágszíjon a görögök

A görög parlament kedd este újabb, az ország nemzetközi hitelezői által követelt megszorító intézkedéseket fogadott el, mindenekelőtt az állami víz- és áramszolgáltató cégek privatizálásáról - jelentette be Jorgosz Varemenosz házelnök.

A vonatkozó törvénytervezetet a honatyák 152 szavazattal 141 ellenében fogadták el. A javaslatot kizárólag a kormánykoalíció pártjainak, vagyis az Alekszisz Ciprasz vezette, radikális baloldali Szirizának és jobboldali Független Görögöknek (ANEL) a képviselői támogatták. Az ellenzéki pártok, élükön a jobboldali Új Demokráciával egységesen ellene szavaztak.

A parlamenti döntés megnyitja az utat a Görögországnak szánt hitelek egy újabb, 2,8 milliárd eurós részletének folyósítása előtt, ami június óta váratott magára a hitelezőkkel folytatott tárgyalások elhúzódása miatt.

A rendőrség szerint mintegy félezren tüntettek kedd este Athénban a parlament épületénél az állami vízszolgáltató társaságnál (EYDAP) működő szakszervezetek és a közműcégek "elkótyavetyélését" elítélő kisebb baloldali pártok felhívására.

Az új törvény - amelyet az elmúlt évek más megszorító intézkedéseihez hasonlóan sürgősségi eljárással fogadtak el - egyebek között a görög árampiac átszervezéséről, a privatizáció felgyorsításáról és a nem teljesítő banki hitelek rendezésének módjáról rendelkezik.

A parlamenti szavazást tíz nappal a Görögországot 2010 óta hitelező Európai Unió és Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek soros athéni látogatását követően tartották meg.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×