eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nagyszabású szárazföldi offenzíva indult Aleppónál

Nagyszabású szárazföldi offenzívát indítottak kedden négy fronton is a szíriai kormányerők Aleppó lázadók uralta negyedei ellen - jelentették szíriai ellenzéki fegyveresek magas rangú tisztségviselői.

A szíriai rezsimet támogató erők ezzel nagyjából egy időben megtámadták az Aleppo városától néhány kilométerre északra fekvő, stratégiai jelentőségű Handarat palesztin menekülttábort. A hadsereg szombaton rövid időre ellenőrzése alá tudta vonni a területet, míg a felkelők milíciáinak ellentámadása ki nem űzte őket onnan.

A felkelők magas rangú tisztségviselője szerint az egy időben meginduló keddi támadásokat visszaverték, de a rezsim két másik térségben is mozgósítja erőit a város déli határában, a lázadók ellenőrzése alatt álló Sejk Szaíd nevű kerület közelében. Az illetékes az ellenzéki milicisták jelentéseire hivatkozva hozzáfűzte: a hadsereg azon van, hogy kiszélesítsen bármely rést, amelyet a védelmükön ütni képes. "Ma egy másik figyelmet érdemlő dolog, hogy nagymértékben vetnek be helikoptereket és hordóbombákat" - tette hozzá.

Ugyanakkor a szíriai kormányerőket támogató egyik iraki milícia parancsnoka is megerősítette: a hadsereg nagy erőket mozgósított, élükön a Nimr (Tigris) nevű elitalakulattal; páncélozott járműveket és harckocsikat vet be a lázadók ellen.

Értesülések szerint ez a legnagyobb szárazföldi támadás az óta, hogy a szíriai hadsereg a múlt héten a többi között az Irán támogatását élvező síita milíciák és az orosz légierő segítségével hadműveletet indított Aleppo lázadók kezén lévő területeinek elfoglalására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×