eur:
386.77
usd:
358.2
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Molnár Anna: Olaszország egy stabil Líbiában érdekelt

Szigorodhat az olasz menekültpolitika - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádió Aréna című műsorában.

Nemrég egy központi migrációs hivatal vette kézbe Olaszországban a migráció kezelését a római kormány döntése értelmében. E hivatal egyik első döntése az volt, hogy a jelenleg különböző városi létesítményekben, táborokban, parkokban, állomásokon, üresen álló épületekben élő menedékkérőket hat üresen álló laktanyába helyezik át.

Ám a migrációs hivatal feladatai közé tartozik a menedékkérelmek most legalább fél évig tartó elbírálásának gyorsítása, de az olasz kormány újra akarja gondolni a menekültstátushoz szükséges feltételrendszert is, ezért Molnár Anna Olaszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint elképzelhető, hogy szigorítják az eddigi eljárási rendet.

„De igazából önmagában nem fogják megoldani a problémát, mindaddig amíg Líbiában a helyzet nem rendeződik. Tehát nyilvánvalóan az általános migrációs kérdés szempontjából Szíria is meghatározó, de az olasz helyzet szempontjából azért az elsődleges kérdés az Líbia stabilizációja. Olaszország alapvetően egy stabil Líbiában érdekelt.

Molnár Anna emlékeztetett, hogy tavaly összesen 150 ezer menedékkérő érkezett a Földközi-tenger felől Olaszországba, és idén is 110 ezer fölött van már a partot ért migránsok száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×