eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Weber: a Brexit Nagy-Britannia teljes kivonulását jelenti az EU-ból

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője szerint a Brexit Nagy-Britannia teljes kivonulását jelenti az Európai Unióból.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke pénteken Londonban viszont annak a véleményének adott hangot, hogy a brit kormányt "teljesen felkészületlenül érte" az EU-tagságról tartott népszavazás eredménye, és "még most sem tudja", hogy miként és mikor indítsa el a kilépési folyamatot.

Weber, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a BBC televízió HardTalk című - Nagy-Britanniában pénteken sugárzott - interjúműsorában kijelentette: amikor rendszeresen azt hallja Theresa May brit miniszterelnöktől, hogy a Brexit Brexitet jelent, akkor nem érti, hogy más brit politikusok miért kérnek további teljes hozzáférést az EU egységes belső piacához, vagy az egyetemek együttműködését szolgáló európai kutatási térséghez. "A Brexit valóban Brexitet jelent, és nem azt, hogy az Európai Unió részese akarok maradni, ezért a Brexitet teljes körűen végrehajtjuk, Nagy-Britannia el fogja hagyni az Európai Uniót" - fogalmazott az Európai Parlament legnagyobb frakciójának vezetője.

Weber szerint "Londonnak valójában fogalma sincs arról sem, hogy egyáltalán mit szeretne kérni", a brit politika irányvesztetté vált, a brit gazdaságot pedig mindeközben "óriási károk érik".

Hasonló benyomásainak adott hangot Schulz is, aki péntek este a neves London School of Economics egyetemen tartott előadást. A szocialista német politikus, aki előző nap Theresa May miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, kijelentette: azzal az érzéssel távozik Londonból, hogy a brit kormány még nem jutott döntésre a kilépési folyamat hivatalos elindításának mikéntjéről és időpontjáról sem.

Az Európai Parlament elnöke szerint a David Cameron vezette előző brit kormány egyértelműen arra számított, hogy az EU-tagságról júniusban rendezett népszavazáson a többség a bennmaradásra voksol, és "érzésem szerint egyáltalán nem volt felkészülve" arra, hogy a kilépést pártolók kerülnek többségbe.

Schulz szerint ugyanakkor Nagy-Britannia és az EU számára is "katasztrófa", hogy egy olyan ország távozik az unióból, amely a világ hét vezető ipari hatalma alkotta csoport (G7) tagja, az európai egységes belső piac második legnagyobb gazdasága, és állandó vétójoga van az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Manfred Weber a pénteki BBC-interjúban kijelentette: amikor az EU-tagságról tartott népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt, akkor Nagy-Britannia arról is döntött, hogy a továbbiakban nem fogadja el az unión belüli szabad mozgás alapelvét, és ezt tiszteletben kell tartani. A néppárti EP-frakcióvezető szerint "akár vízumkötelezettségről is beszélhetünk azok alapján, amiket például Boris Johnson brit külügyminisztertől hallok".

Arra a kérdésre, hogy a brit kilépés után a brit állampolgároknak ezek szerint vízumra lesz szükségük, ha az EU-tagállamokba utaznak, a CSU-politikus kijelentette: ha Nagy-Britannia vízumkötelezettséget vezet be az uniós állampolgárokkal szemben, akkor viszonossági alapon az EU-országok is így járnak majd el Nagy-Britanniával szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×