eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A visegrádi országok sikerét hozta az EU-csúcs a kormányszóvivő szerint

Magyarország politikája sikereként értékeli az Európai Unió pénteki, Pozsonyban tartott informális csúcstalálkozóját - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap Kovács Zoltán kormányszóvivőre hivatkozva.

A lap beszámolója szerint a magyar kormány irányvonala sikerének tartja, hogy az uniós állam-, illetve kormányfők jobban akarják védeni az EU külső határát, és úgy véli, Kelet-Európa a jövőben jelentősebb szerepet játszik majd.

"Ez az eredmény jórészt a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) határozott és egységes fellépésének köszönhető" - mondta Kovács Zoltán a Welt am Sonntagnak.

A lap szerint a kormányszóvivő hozzátette, hogy a menekültkérdésben hirtelen Németország álláspontjában is elmozdulás észlelhető.

Kovács Zoltán kifejtette, hogy a Brexitről - a brit uniós tagság megszüntetéséről - tartott népszavazás révén a közép-európaiaknak több hatalmuk és befolyásuk van Európa jövőjének alakításában.

"Ez az a térség Európában, amely a leggyorsabban növekedik, ezek a legfegyelmezettebb pénzügyi és államháztartási politikát folytató kormányok. Ezeken a területeken sokkal közelebb állunk a német gondolkodáshoz, mint mások Európában" - idézte a lap a kormányszóvivőt.

Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar kormányfő miért nem beszélt egymással az EU-csúcson, azt mondta, hogy erre "egyszerűen nem volt idő, sokan voltak ott".

A Welt am Sonntag megszólaltatta Martin Schulzot, az Európai Parlament elnökét is, aki egységre szólított fel.

"Most össze kell tartani Európát, és végre túl kell jutni az árkokon" - mondta a német szociáldemokrata politikus a Welt am Sonntagnak.

"Akkor is, ha nagyon eltérő elképzelések vannak arról, hogy miként kell fejlődnie az EU-nak a jövőben, tény, hogy végül mindenki veszít, ha az EU szétesik" - mondta Martin Schulz. Hozzátette: ha ez az üzenete Pozsonynak, akkor "megérte a találkozó".

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×