eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Sztrájkkészültséggel kezdődik az új tanév Szlovákiában

Szlovákiában is megkezdődött az új tanév, a feszült hangulat, amely már az elmúlt esztendőben is tapasztalható volt, azonban idén valószínűleg tovább fokozódik. A Szlovákiai Tanítók Kezdeményezése nevű érdekképviselet ugyanis kevesli a pedagógusok hat százalékos béremelését, mellyel szeptembertől növekszik a fizetésük.

Szlovákiában is becsengettek, hétfőn elkezdődött a 2016/2017-es iskolai tanév. Az általános iskolák kapuit 427 ezren lépték át, a középiskolások száma körülbelül 215 ezer, míg a speciális iskolákban 34 ezer diákot várt a tanévnyitó. Az elsősök száma idén 54 ezer.

Az általános és középiskolák tanulói 188 napot töltenek majd az oktatási intézmények falai között az idei tanévben. A hangulat azonban továbbra is feszült. A Szlovákiai Tanítók Kezdeményezése ugyanis folytatná a márciusban felfüggesztett pedagógussztrájkot, hogy több pénz kerüljön az oktatásügybe.

A kezdeményezéshez csatlakozó szlovákiai pedagógusok egyelőre egy könnyebb módját választották a munkabeszüntetésnek: előre meghatározott napokon egy-egy órát hagynak csak ki a tanításból, amíg nem teljesítik feltételeiket.

Az első, úgynevezett fokozatos sztrájkot szeptember 13-ra hirdette meg a kezdeményezés. Akkor egy tanóra marad csak el, egy héttel később már kettő, szeptember 29-én három, október 7-én pedig négy órára nem mennek be tanítani a sztrájkoló tanárok.

Branislav Kočan, a kezdeményezés képviselője azt mondta, azért döntöttek a fokozatos sztrájk mellett, hogy a szaktárca ne feledkezzen meg a szlovák oktatásügy problémáiról, főképp az átlagon aluli pedagógusbérekről.

„Amíg nem érünk el valóban kézzelfogható eredményeket, addig nem lehetünk elégedettek ezzel a helyzettel” – indokolta a munkabeszüntetést Branislav Kočan.

Peter Plavčan szlovák oktatásügyi miniszter a tanévnyitón hangsúlyozta, hogy a pedagógusbérek emelése továbbra is a fő céljai közé tartozik. Kiemelte, hogy a kormányprogram 2018-ban, ´19-ben és 2020-ban további hat százalékos folyamatos emeléssel számol.

„Mindez azt jelenti, hogy összességében 30-40 százalék közti bérnövekményre számíthatnak a pedagógusok” – vázolta fel Peter Plavčan szakminiszter.

A tárca munkáját Andrej Kiska köztársasági elnök is kiemelt figyelemmel kíséri. Az államfő elmondta, nem engedi, hogy a kormány megfeledkezzen arról az ígéretéről, mely szerint az oktatásügy prioritást jelent számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 18:44
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×