eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

„A második világháború óta nem történt olyan Németországban, mint most”

A berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási választáson az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió. A Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak azt mondta: ilyen eredményre nem volt példa a második világháború óta.

„Tulajdonképpen a közvélemény-kutató intézetek szeizmográfjai meglehetősen pontosan előre jelezték a választási eredményeket. Az Alternatíva Németországnak és a CDU esetében is azt jelezték, hogy vagy egyforma eredményt érnek el, vagy az AfD megelőzi a kereszténydemokrata pártot, és így a párt háború utáni történetében először harmadik helyet ért el, amire eddig még nem volt példa” - fogalmazott Kiss J. László.

Véleménye szerint szimbolikus, tartalmában rendkívül kényes a CDU-ra nézve, hogy egy olyan tartományban szorult az Alternatíva Németországért mögé Angela Merkel pártja, amely gyakorlatilag az ő politikai hazája.

„Hozzá kell tenni azt – és ezzel nem akarom relativizálni az eredményeket –, hogy ez egy kis tartomány, 1,3 millió a választásra jogosult lakosság száma, és egymillióan szavaztak. Annyira nem nevezhető reprezentatívnak, mint ha ez Észak-Rajna-Vesztfáliában, a 18 millió főt számláló tartományban tartották volna” - mondta a Corvinus Egyetem tanára.

Azonban ez a szimbolika rendkívül erős – hangsúlyozta.

„Hiszen gondoljunk arra, hogy nemcsak arról van szó, hogy Merkel politikai választókörzete itt van, hanem arról is, hogy helyből, lényegében nulla pontról az Alternatíva Németországnak néppárti magasságokba emelkedett, és az a tétel, hogy az uniótól jobbra nem jöhet létre politikai képződmény, erre ez az eredmény is rácáfolt” - jelentette ki Kiss J. László.

A Corvinus Egyetem tanára szerint Angela Merkel már a választási kampány során bizonyos értelemben megkezdte a kritikát, ha a személyes felelősségét, és a 2015 szeptemberi döntését nem is vonta kétségbe, és emellett változatlanul kitart.

„Gondoljuk meg, hogy az elmúlt hónapokban, az elmúlt évben két menekültpolitikai csomagot és egy integrációs csomagot fogadtak el, és Merkel legutóbbi kijelentésében arról beszélt, hogy nem ismétlődhet meg a 2015-ös év” - sorolta a szakértő.

Kiss J. László szerint Angela Merkelnek ugyanakkor azzal kell szembenéznie, hogy soha nem volt ilyen alacsony a népszerűsége – 45 százalék. 51 százalék nem látná szívesen, hogy a jövő évi választásokon a negyedik hivatali idejét kezdje meg, és a megkérdezett német lakosság közel kétharmada elutasítja a menekültpolitikáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×