eur:
390.48
usd:
358.95
bux:
72940.89
2024. július 19. péntek Emília

Berágtak a NATO-ra az oroszok

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője szerint a NATO nem sérti meg a korábban Oroszországgal kötött megállapodását a kelet-európai átcsoportosítással. A NATO múlt héten Varsóban döntött arról, hogy további 4000 katonát vezényel a balti államokba és Lengyelországba.

„Sem jogilag, sem tartalmilag nem sérti a varsói találkozón hozott NATO-döntés az orosz-NATO megállapodást. Egyrészt nem lesz állandó az ottlétük, hiszen a megállapodás arról szól, hogy állandó katonai bázisokat nem tart fenn és állandó katonákat nem állomásoztat a szövetség az új tagországok területén. Ami pedig a tartalmi részeit illeti, arra egyszerű a válasz. Nem a NATO indított háborút Grúzia ellen 2008-ban és nem a NATO, hanem Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és támogatja a szakadárokat Ukrajnában, katonailag, pénzügyileg és politikailag” - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Hozzátette: Oroszország felháborodása tehát egyáltalán nem jogos, ha figyelembe vesszük azokat az eseményeket, amelyek a poszt-szovjet térségben az utóbbi néhány évben történtek. Ennek ellenére Oroszország mégis magyarázatot vár a NATO-tól, erre ad alkalmat a szerdán várható Oroszország-NATO-tanács.

„Az oroszoknak kell eldönteniük azt a kérdést, hogy hajlandók-e konstruktív párbeszédre. Nyilván kölcsönösen elhangzanak azok az érvek, amelyek eddig is elhangzottak. De abban bízom, hogy ezt követően praktikus dolgokban megkezdődik egy olyan együttműködés, amely mindkét fél számára fontos” - fogalmazott a kutatóközpont vezetője.

Tálas Péter elmondta, hogy még egy fontos kérdés elő fog kerülni Oroszország és a NATO között.

„A varsói csúcson jelentette be a NATO, hogy a rakétavédelmi parancsnokság előzetes készültségi állapotba került. Az Egyesült Államok azt az engedményt tette, hogy nem az Egyesült Államok parancsnoksága alatt áll a rakétavédelmi rendszer, hanem az egész NATO parancsnoksága alatt, ahol kollektív döntést kell hozni” - hangsúlyozta Tálas Péter.

Megjegyezte: pontosan tudható, hogy a NATO-n belül is megoszlik a vélemény arról, mennyire legyen konfrontatív.

„Vannak olyan tagországok, amelyek a NATO több lépését provokációnak érzik, de vannak olyan országok, amelyek kevésnek tartják a NATO lépéseit. Ebből a kettőből szokott létrejönni az a konszenzusos döntés, ami a varsói találkozón is látszott” - mondta Tálas Péter, a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A fél világot megrengette egy informatikai hiba: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

A fél világot megrengette egy informatikai hiba: légitársaságok, bankok, tőzsdék működésében is zavarok vannak

Pénteken egy globális informatikai probléma több iparágban komoly fennakadásokat okozott, több légitársaság leállította járatait, de amelyek nem, ott is késések, fennakadások jelentkeztek, egyes műsorszolgáltatók leálltak, a banki szolgáltatásoktól az egészségügyig világszerte rendszerproblémák léptek fel, az informatikai hiba a ferihegyi repülőtér működését is érinti. A Crowdstrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor nevű szoftvere a Microsoft Windows összeomlását okozza, a problémát délutánra elhárították, de a negatív hatások még tartanak. Ez lehet a világ valaha volt legnagyobb hatású informatikai kiesése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×