eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Berágtak a NATO-ra az oroszok

A Stratégiai Védelmi Kutatóközpont vezetője szerint a NATO nem sérti meg a korábban Oroszországgal kötött megállapodását a kelet-európai átcsoportosítással. A NATO múlt héten Varsóban döntött arról, hogy további 4000 katonát vezényel a balti államokba és Lengyelországba.

„Sem jogilag, sem tartalmilag nem sérti a varsói találkozón hozott NATO-döntés az orosz-NATO megállapodást. Egyrészt nem lesz állandó az ottlétük, hiszen a megállapodás arról szól, hogy állandó katonai bázisokat nem tart fenn és állandó katonákat nem állomásoztat a szövetség az új tagországok területén. Ami pedig a tartalmi részeit illeti, arra egyszerű a válasz. Nem a NATO indított háborút Grúzia ellen 2008-ban és nem a NATO, hanem Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és támogatja a szakadárokat Ukrajnában, katonailag, pénzügyileg és politikailag” - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Hozzátette: Oroszország felháborodása tehát egyáltalán nem jogos, ha figyelembe vesszük azokat az eseményeket, amelyek a poszt-szovjet térségben az utóbbi néhány évben történtek. Ennek ellenére Oroszország mégis magyarázatot vár a NATO-tól, erre ad alkalmat a szerdán várható Oroszország-NATO-tanács.

„Az oroszoknak kell eldönteniük azt a kérdést, hogy hajlandók-e konstruktív párbeszédre. Nyilván kölcsönösen elhangzanak azok az érvek, amelyek eddig is elhangzottak. De abban bízom, hogy ezt követően praktikus dolgokban megkezdődik egy olyan együttműködés, amely mindkét fél számára fontos” - fogalmazott a kutatóközpont vezetője.

Tálas Péter elmondta, hogy még egy fontos kérdés elő fog kerülni Oroszország és a NATO között.

„A varsói csúcson jelentette be a NATO, hogy a rakétavédelmi parancsnokság előzetes készültségi állapotba került. Az Egyesült Államok azt az engedményt tette, hogy nem az Egyesült Államok parancsnoksága alatt áll a rakétavédelmi rendszer, hanem az egész NATO parancsnoksága alatt, ahol kollektív döntést kell hozni” - hangsúlyozta Tálas Péter.

Megjegyezte: pontosan tudható, hogy a NATO-n belül is megoszlik a vélemény arról, mennyire legyen konfrontatív.

„Vannak olyan tagországok, amelyek a NATO több lépését provokációnak érzik, de vannak olyan országok, amelyek kevésnek tartják a NATO lépéseit. Ebből a kettőből szokott létrejönni az a konszenzusos döntés, ami a varsói találkozón is látszott” - mondta Tálas Péter, a közszolgálati egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×