eur:
394.07
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem biztos a Brexit?

Bár az Egyesült Királyság európai uniós tagságáról a múlt héten megtartott népszavazás eredményét a legnagyobb brit pártok és az uniós intézmények illetékesei is gyakorlatilag kötelezőnek tekintik, több elméleti lehetőség mutatkozik arra is, hogy az országot az unióban tartsák.

Nagy-Britanniában a kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki Munkáspárt, valamint uniós vezetők is kijelentették, hogy a referendum eredményét - amely közel 52 százalékos többséggel a brit tagság megszüntetésére szavazott - tiszteletben kell tartani. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) a keddi rendkívüli plenáris ülésen szintén leszögezte: "világos, mit akarnak a britek, és mi ennek megfelelően kell, hogy tegyünk".

Az AP hírügynökség Gavin Barrettet, a dublini egyetem európai alkotmányjogi szakértőjét idézve mindazonáltal több forgatókönyvet vázolt fel arra is, hogy az EU-párti britek kiharcolják a bennmaradást.

Noha annak szükségességét, hogy a többség véleményét kövessék, senki nem vonja kétségbe, a brit törvényhozásnak nincs jogi kötelezettsége arra, hogy a referendum eredményét gyakorlatba ültesse. Elméletben tehát elképzelhető, hogy a brit törvényhozók egyszerűen figyelmen kívül hagyják a döntést.

David Lammy munkáspárti képviselő is ezt a megoldást javasolta. "Ébresztő. Nem kell ezt tennünk. Véget vethetünk ennek a rémálomnak egy parlamenti szavazással. A szuverén parlamentünknek kell szavaznia arról, hogy kilépünk az EU-ból, vagy sem" - mondta.

Egy másik megoldási változattal talán a skót parlament szolgálhat. A brit parlament ugyanis nem dönthet a Skóciát érintő ügyekről Edinburgh jóváhagyása nélkül, viszont amennyiben az Egyesült Királyság kilépne az unióból, a vérmesen EU-párti Skóciát is magával rántaná. (Egyesek szerint Észak-Írország törvényhozása is a kiválás útjába állhatna.)

Nicola Sturgeon skót függetlenségi párti miniszterelnök támogatni tűnik ezt az elképzelést. "Asztalon kell lennie annak a lehetőségnek, hogy ne szavazzunk olyasmire, ami sérti a skót érdekeket" - jelentette ki egy korábbi televíziós interjúban.

Barrett szerint azonban annak az esélye, hogy Skócia megmenti az angliai EU-pártiakat, szinte zéró. A brit alkotmányos rendszer értelmében ugyanis az utolsó szót a londoni törvényhozás mondja ki - mutatott rá.

A harmadik lehetőség egy újabb választás kiírása lenne. A legközelebbi választás csak 2020-ban esedékes, és igen nagy a valószínűsége annak, hogy addig a konzervatívok euroszkeptikus szárnya marad a hatalomban.

A Konzervatív Párt vezetője, David Cameron brit kormányfő már bejelentette - később megjelölendő időponttól érvényes - lemondását, és utódjáról még nincs döntés. A legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot is belharcok sújtják: a párt alsóházi frakciója kedden megvonta a bizalmat a pártot vezető Jeremy Corbyntól, de ő nem hajlandó lemondani.

Külön kérdés, hogy egy előre hozott választás esetén lenne-e esély arra, hogy a konzervatívok vagy a munkáspártiak EU-párti vonala diadalmaskodjon. Barrett szerint a politikai körülmények olyan helyzetet hoztak létre, amelyben "nagyon, nagyon valószínűtlen" az, hogy EU-barát kormányt válasszanak meg.

Negyedik megoldási lehetőségként felvetődhet egy második népszavazás. A brit törvényhozás internetes oldalán már meghaladta a négymilliót az ezt követelő petíció aláíróinak a száma. A kezdeményezést a kilépéspártiak bírálják, egyebek között arra hivatkozva, hogy a tervezett beadvány sok aláírója külföldön él.

Egy újabb referendumnak sokak szerint legfeljebb akkor lehet realitása, ha azon nem közvetlenül az uniós tagságról kellene dönteni, hanem például arról, hogy a résztvevők elfogadják-e az EU-val folytatandó kilépési tárgyalásokon elért megegyezést. Jeremy Hunt konzervatív törvényhozó - aki mellesleg pályázik Cameron helyére - fel is vetette ezt az ötletet a The Daily Telegraph című lapban. Véleménye szerint megegyezésre kell jutni az EU-val, és a briteknek majd erről kell dönteniük egy népszavazáson vagy - a Konzervatív Párt kormányprogramjának formájában - egy új választáson.

Gavin Barret megjegyezte, hogy bármilyen megegyezés is születik az Egyesült Királyság és az unió között, rosszabb lesz a mostani állapotnál, ugyanakkor értésre adta, hogy az összes lehetőség közül az utolsóként említettet tartja elképzelhetőnek. "Én erre fogadnék" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×