eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A spanyolok sérelmezik, hogy Cameron Gibraltáron kampányol

A spanyol kormány kifogásolja, hogy David Cameron brit miniszterelnök váratlan látogatást tesz Gibraltáron csütörtökön, és részt vesz az Egyesült Királyság uniós kilépése (Brexit) elleni kampányeseményen. A szigetországból 1968 óta nem járt kormányfő a Spanyolországba beékelt brit területen.

"A kampányt az Egyesült Királyságban kell folytatni, nem Gibraltáron" - fejezte ki nemtetszését a látogatással kapcsolatban Mariano Rajoy spanyol ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott csütörtöki interjújában, épp egy héttel a referendum előtt.

Mint mondta, nem tiltakoznak hivatalosan a látogatás miatt, és nem hívatják be a brit nagykövetet sem, mivel a másik fél pontosan tudja, mit gondolnak az ilyen látogatásokról. (Az ügyben feszültséget okoz, hogy a spanyol sajtó előbb értesült a látogatásról, mint arról a kormány hivatalos tájékoztatást kapott.)

Mariano Rajoy szerint ha a népszavazáson a unióból való távozás mellett döntenek a britek, az nagy visszalépést jelentene, sok kárt okozna a helyi gazdaságnak, amelynek helyreállítása sok időbe telne, és rossz lenne a partnerországoknak is.

Bármi lesz is a referendum eredménye, Spanyolország Gibraltárra "spanyolként" tekint - hangsúlyozta a kormányfő.

José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter az Antenna3 televíziós csatornának nyilatkozott a brit miniszterelnök mindössze néhány órásra tervezett látogatásával kapcsolatban. Meglepetését fejezte ki, hogy Cameron vállalta ezt a "kellemetlenséget" a két ország viszonyában, tekintve, hogy a "sziklán" összesen 32 ezren élnek, akiknek nagy többsége (88 százalék) a felmérések szerint a kilépés ellen fog voksolni.

Beszélt arról is, hogy a felmérések szerint valós a kockázata a kilépést támogatók győzelmének, amit egyébként Spanyolország ellenez. "A nemkívánatos távozás" esetén azonban szerinte minden azon múlik, hogy az Európai Unió és az Egyesült Királyság milyen kapcsolatot alakít ki egymással a kilépési folyamat során.

Gibraltárral kapcsolatban García-Margallo elmondta: ha győz a Brexit, ez a terület is kikerülne az unióból, és elveszítené hozzáférését az egységes piachoz, ezért az "ésszerű" megoldás a közös brit-spanyol fennhatóság elfogadása lenne.

A spanyol miniszter már többször hangoztatta ezt az elképzelését, amelyre Philip Hammond brit külügyminiszter korábban úgy reagált: "noha a terület külkereskedelme megsínylené a határ lezárását, soha nem engednénk a szuverenitásunkból csak azért, hogy részesülhessünk az egységes piac előnyeiben, vagy bármilyen más előnyben".

Az eredetileg Spanyolországhoz tartozó, mindössze 6,5 négyzetkilométer nagyságú Gibraltárról 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a dél-európai ország. A spanyol kormányok azonban időről időre megkérdőjelezik a szerződés érvényességét. A területi vita sok konfliktus forrása is: London szerint a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni engedményeket tőlük a szuverenitás kérdésében.

A Brexit komoly gondokat okozhat Spanyolországnak is. A spanyol-gibraltári nyitott határon például több mint 10 ezer ember jár át naponta dolgozni Spanyolországból, és ők most attól félnek, hogy foglalkoztatásuk feltételei megváltozhatnak, ami a munkahelyük elvesztéséhez vezethet.

Az Expansión című gazdasági napilap összefoglalója szerint Spanyolország számára több szempontból is káros lenne a britek távozása, egyebek mellett visszaesést okozna a kereskedelmi, a turisztikai és a migrációs kapcsolatokban is.

A lap példaként említi a Banco de Santandert, Spanyolország és az euróövezet legnagyobb bankját, amely nyereségének 30 százalékát Nagy-Britanniában termeli, így bevételkiesést jelenthet számára a szigetország kiválása.

Az újság szerint a Brexit új lendületet adhat a skót függetlenségi törekvéseknek, ami ösztönző hatással lehet a katalán elszakadási kezdeményezésre is.

Az Expansión felveti, hogy a Spanyolországban élő brit állampolgároknak (300 ezer állandó, 500 ezer ideiglenes lakos) is számos problémát jelentene a változás. A két országnak egyebek mellett a spanyol társadalombiztosítási ellátásokhoz való hozzáférés feltételeit is újra kellene tárgyalnia a britek számára.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×