eur:
394.51
usd:
369.94
bux:
65173.41
2024. április 19. péntek Emma

Kerry felszólította Venezuelát

A politikai foglyok szabadon engedésére, a szólás- és gyülekezési szabadság tiszteletben tartására, illetve az ellátási nehézségek enyhítésére szólította fel kedden John Kerry amerikai külügyminiszter a belpolitikai és gazdasági válsággal küzdő venezuelai kormányt.

Az amerikai külügyi tárca vezetője az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) közgyűlésén szólalt fel a Dominikai Köztársaságban.

Kerry szerint Washington erősen elkötelezett az AÁSZ-tagállamokkal történő együttműködés mellett, hogy szembenézhessenek a "mélyen aggasztó" venezuelai helyzettel.

Ugyanakkor az AÁSZ közgyűlésének megnyitóján Delcy Rodríguez venezuelai külügyminiszter elmondta: országa a nemzetközi közösség terrorizálásának áldozata. Emellett élesen bírálta Luis Almagrót, a szervezet főtitkárát is, amiért szerinte beavatkozik Venezuela belügyeibe.

Rodríguez az AÁSZ főtitkárát azzal vádolta, hogy elfogult és venezuelai ellenzéki erőket pártol, amelyek Nicolás Maduro elnök visszahívását célzó népszavazást kezdeményeztek.

"Mi nem azért vagyunk itt, hogy más országok s ezek társadalmai felett ítélkezzünk. Mára Venezuela jobboldalról jövő nemzetközi terrorizálás áldozata lett ... nincs szükségünk senki adományára" - jelentette ki Rodríguez.

A baloldali vezetésű Venezuela a vele ellenséges Egyesült Államok bábjának tekinti a 35 tagországból álló AÁSZ-t. Június elején a szervezet főtitkára rendkívüli ülést hívott össze annak megvitatására, hogy Venezuela megsérti-e az alapvető demokratikus elveket, amelyeket a szervezet Amerika-közi Demokratikus Chartája lefektet. Az eljárás oda vezethet, hogy felfüggesztik Venezuela tagságát a regionális szervezetben.

Valamely tagország tagságának felfüggesztéséhez kétharmados többség szükséges.

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. Az ország legfőbb terméke és exportcikke a kőolaj, az olajár esése miatt pedig a gazdaság is mélyrepülésbe kezdett. Rendszeresek az áramkimaradások, a termelés akadozik, a boltok üresek, az infláció elszabadult.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Példátlan, történelmi lépésre készül Donald Trump: jogászok ezreit fogja mozgósítani

Ahogy a Politico beszámol róla, Donald Trump volt amerikai elnök kampánya saját tájékoztatása szerint több mint százezer jogászt és ügyvédet fog hadba állítani, hogy felügyelje a 2024-es választások tisztaságát. A kezdeményezés, amelyet a Trump-kampány és a Republikánus Nemzeti Bizottság "az ország történetének legkiterjedtebb és legmonumentálisabb választási integritási programjaként" jellemzett, magában foglalja a jelentkezők képzését is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×