eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Négy embert őrizetbe vettek a keddi isztambuli merénylettel kapcsolatban

Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a kedd reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. A bomba erejét szemlélteti, hogy a járműből csak a motor egy része maradt meg.

Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe. A robbantás a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás, egy egyetem, több szálloda és dzsámi közelében következett be a metropolisz belvárosában, az európai oldalon fekvő Vezneciler kerületben. A környék épületeiben komoly károk keletkeztek. A detonáció akkor történt, amikor a gépkocsi mellett a rendőrség két kisbusza elhaladt.

Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak. Az egyik elhunyt rendőr a legfőbb ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) egyik régebbi parlamenti képviselőjének a fia.

A hatóságok az incidensben érintett járműveket ponyvákkal takarták le, majd elszállították a helyszínről. Az esetre vonatkozóan a nyomozás lezárásáig hírzárlatot rendeltek el.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantást követően meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint "megbocsáthatatlannak" minősítette a merényletet, amelyért a Törökországban terrorszervezetnek tekintett szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tette felelőssé.

Mint fogalmazott: "az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet". Támadásra bárhol, bármikor sor kerülhet, fel kell rá készülnünk és meg is teszünk minden óvintézkedést, hogy a minimálisra szorítsuk a fenyegetést - tette hozzá.

A török sajtó szerint is a PKK-ra vall a támadás, mivel más terrorszervezetekkel, köztük az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáival ellentétben nem kifejezetten turistákat, hanem a török biztonsági erőket, így a rendőrség tagjait veszik célba, valamint akcióik során eddig csak ők rejtettek autóba pokolgépet Törökországban.

A PKK legutóbb május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban robbantott autóbombát hasonló módon egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A detonátort szintén távirányítóval hozták működésbe. Többször fordult már elő idén is ilyen típusú akció az ország délkeleti-részében, főként Diyarbakir tartományban, Isztambul belvárosában azonban ez volt az első alkalom.

Az IÁ inkább öngyilkos merényletekkel fenyegeti a kis-ázsiai országot.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×