eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Titkos, összehangolt védelmi kapacitást tervez az EU

Összehangoltabb saját védelmi struktúra kialakítását tervezi az Európai Unió, de a terveket titkolja az EU-tagságról június 23-ára kiírt brit népszavazásig, nehogy kisiklassa a bennmaradást pártolók, köztük David Cameron miniszterelnök kampányát - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva a pénteki The Times.

A tekintélyes konzervatív brit napilap értesülései szerint Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője 18 hónapot dolgozott a tervezeten, amelyet június 28-án, nem egészen egy héttel a brit EU-népszavazás után terjeszt majd a tagállamok vezetői elé.

A tervezetben új, uniós szintű állandó katonai-hadműveleti struktúra szerepel, saját főhadiszállással. A The Times által látott részletek szerint az EU egy ilyen kapacitás megteremtésével erősíthetné hozzájárulását Európa biztonságához és védelméhez. Az ennek érdekében végzett külső tevékenységet nagyobb mértékben össze kell hangolni az egyes szakpolitikai területeken, valamint intézményi és tagállami szinteken - áll a brit lap által idézett tervezetben.

A lap szerint mindez az első lépés lenne egy EU-hadsereg létrehozása felé, bár Mogherini szóvivője a The Times megkeresésére ezt határozottan cáfolta.

A lap forrásai szerint a Kül- és Biztonságpolitika Globális Stratégiája című tervezetet egyelőre annyira titkolják, hogy csak biztonsági és politikai kérdésekben illetékes tagállami képviselők szűk csoportja láthatja, és nekik is egy lezárt helyiségben kell hagyniuk minden elektronikus rögzítő eszközt, mielőtt elolvashatják a szöveget. A tervezetről azonban kézírásos jegyzeteket készíthetnek; a The Times a pénteki cikk szerint e feljegyzésekből látott kivonatokat.

A brit védelmi minisztérium szóvivője a lapnak kijelentette, hogy Nagy-Britannia soha nem lesz részese egy EU-szintű fegyveres erőnek, fenntartja vétójogát minden uniós szintű védelmi kérdésben, és szembeszáll minden olyan kezdeményezéssel, amely aláásná a tagállamok saját védelmi kapacitásait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×