INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Iránnal való üzletelésre bátorított Kerry Londonban

InfoRádió / MTI
Az Iránnal való üzletelésre bátorított kedden John Kerry amerikai külügyminiszter Londonban.

A külügyminiszter brit és európai bankok képviselőivel találkozott és arról beszélt, hogy a vállalatok az Egyesült Államokat és az Irán elleni amerikai szankciókat használják ürügyként arra, hogy nem üzletelnek az Iráni Iszlám Köztársasággal.

Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nincs ellenvetése, ha a nukleáris megállapodás keretein belül fejlesztik az üzleti kapcsolatokat Iránnal. A bankok számlát nyithatnak, kölcsönt adhatnak és törvényes ügyleteket bonyolíthatnak le a perzsa állam számára.

Ez alól kivételt képeznek a továbbra is szankciókkal sújtott jogi személyek és szervezetek, köztük az iráni Forradalmi Gárda.

Teherán korábban azzal vádolta meg Washingtont, hogy az ellene irányuló szankciói, köztük az, amely tiltja az Egyesült Államok pénzügyi rendszerében történő, Iránnal kapcsolatos dollár alapú tranzakciókat, eltántorítják az európai bankokat. A nem amerikai vállalatok korábban közölték, aggódnak attól, hogy az amerikai szankciók miatt nehézségekbe ütköznének az iráni ügyleteik.

Irán tavaly nyáron megegyezésre jutott a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjával kapcsolatban, s az egyezség januári hatályba lépése nyomán számos, az iszlám köztársasággal szemben hozott nemzetközi szankciót feloldottak.

A címlapról ajánljuk