INFORÁDIÓ
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda

angela merkel

menekültválság

migráció

Merkel: a menekültválság kezelése nem érinti a véleményszabadságot

InfoRádió / MTI

A menekültválság Törökországgal együtt folytatott kezelése és a véleményszabadság ügye teljes mértékben független egymástól - mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben azzal kapcsolatban, hogy Ankara egy német televíziós műsorvezető felelősségre vonását kéri a német kormánytól egy Recep Tayyip Erdogan államfőt sértegető vers miatt.

Angela Merkel a mexikói államfővel, Enrique Pena Nietoval folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kiemelte, hogy a vélemény, a művészet és a tudomány szabadsága az alaptörvényben rögzített alapvető érték, és nem érintik őket a "politikai problémák, amelyeket egymással megbeszélünk".

E problémák közé tartozik a "menekültek témája is", a megoldás pedig az Európai Unió és Törökország közös érdeke, de mindez "semmilyen kapcsolatban nincsen" a Németországban garantált alapjogokkal.

A török államfőt durva szavakkal sértegető vers körüli botrány miatt egyre nagyobb a nyomás a német kancelláron, főleg azért, mert világosan állást foglalt az ügyben. Szóvivőjének tájékoztatása szerint az előző héten Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel egy más ügyben folytatott telefonbeszélgetésén kifejtette, hogy szerinte az alkotás szerzője szándékosan meg akarta sérteni a török államfőt.

Az ellenzéki Zöldek és a Baloldal szerint nem a kormányfő, hanem a bíróságok dolga megítélni, hogy hol húzódik a határ a szólás- és véleményszabadság, és a sértegetés között. A kancellárt politikusok mellett művészek, újságírók, közszereplők is bírálják, számosan úgy vélték, hogy a menekültválság miatt a török kormánytól függő, kiszolgáltatott helyzetbe került, és emiatt alapvető szabadságjogok csorbulásával járó engedményeket tesz Ankarának.

A török kormány hétfőn hivatalosan felkérte a német kormányt, hogy indítsa meg az alkotó - a ZDF neo országos közszolgálati csatorna Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának vezetője, Jan Böhmermann - felelősségre vonását. A berlini vezetés tanulmányozza a kérést.

Jan Böhmermann alkotása a büntetőtörvénykönyv azon paragrafusába ütközhet, amely tiltja más országok intézményeinek és képviselőinek sértegetését. Ezért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A török kormány által kezdeményezett eljárás akkor indulhat el, ha a német kormány felhatalmazza annak megindítására az illetékes ügyészséget.

Az Angela Merkel vezette jobbközép CDU-val és bajor testvérpártjával (CSU) kormányzó szociáldemokraták (SPD) szerint egyszerűen meg kell semmisíteni a büntetőtörvénykönyv vonatkozó, 103. - a XIX. századból származó, úgynevezett felségsértési - paragrafusát.

Az SPD szerint a parlament (Bundestag) már a következő héten dönthet az ügyben, és így a kormánynak nem kellene eleget tennie Ankara követelésének. A Zöldek és a Baloldal jelezte, hogy támogatja a felvetést, a CDU/CSU még nem foglalt állást.

A címlapról ajánljuk

Újra támadnak az ukránok

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők az orosz állami tulajdonú Transznyefty cég olajszivattyú-állomását...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018