eur:
389.28
usd:
363.02
bux:
68157.7
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az osztrák kancellár is kiborult az offshore-botránytól

Szigorúan fel kell tárni a panamai offshore cégekkel kapcsolatos ügy hátterét, és világos politikai választ kell adni a történtekre - olvasható a Werner Faymann osztrák kancellár által hétfőn kiadott közleményben.

Mivel nemzetközi kérdésről van szó, ezért európai válaszra van szükség, az államoknak a történtekre reagálva törvényekkel és büntetések kiszabásával kell fellépniük - szögezte le a kancellár.

Faymann kiemelte: a gazdasági válság kezelése során Ausztria számos intézkedést hozott, szabályozta a banktitok betartását, alkalmazta a nemzetközi automatikus információcserére vonatkozó szabályozást, és az agresszív adótervezés ellen is tett lépéseket.

A történtek megmutatják, hogy világszerte szükség lenne hasonló intézkedésekre - olvasható a közleményben.

A kancellár egyúttal szorgalmazta, hogy szigorúbban lépjenek fel a nemzetközi megoldásban nem együttműködő államokkal szemben. Úgy vélte: szankcionálni kell azon országokat, amelyek üzleti modellje lehetőséget teremt, hogy fedőcégekel adócsalást követhessenek el.

A kancellár az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette, hogy az ausztriai szálakat is megvizsgálják.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint panamai papírokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak. A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo bank pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre. Az illetékesek szerint a két cég a vonatkozó törvényeket és a gondosság követelményét betartva járt el.

Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) vizsgálatot kezdett. A Hypo bank vezetése hétfőn bejelentette, hogy a jövőben általánosan vissza kíván lépni az offshore ügyletek kezelésétől.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×