eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk

Erre készül Vojislav Seselj a hágai felmentő ítélet után

Miután a hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön minden vádpont alól felmentette, Vojislav Seselj ultranacionalista szerb politikus kijelentette: minden erejét a választási kampánynak szenteli, parlamenti politizálásra készül.

Kiemelte, egyelőre nem tudja, hogy a felmentő ítélet miatt jobb eredményre számíthat-e pártja, a Szerb Radikális Párt (SRS) az április 24-i, előre hozott parlamenti választásokon, de úgy véli, hogy az SRS a voksok 20-25 százalékát szerezheti meg. "A legjobban azt szeretnénk, ha több szavazatot kapnánk, mint a Szerb Haladó Párt" - fogalmazott Seselj.

Ez utóbbi megvalósulására azonban kevés esély van, mivel az Aleksandar Vucic miniszterelnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) a közvélemény-kutatások szerint a lakosság mintegy felének a támogatását élvezi.

A Nedeljnik című belgrádi hetilap legfrissebb számában, csütörtökön megjelent interjújában Seselj azt is kifejtette, hogy a parlamentbe történő bejutását követően várhatóan ellenzéki pozícióból politizál majd, ám ha az SNS elfordulna az Európai Uniót támogató politikától, és Oroszország felé fordulna, akkor az SRS is támogatná őket. Ebben az esetben pedig Seselj pénzügyminiszter szeretne lenne. A politikus azonban maga is kijelentette, hogy erre a forgatókönyvre nagyon kevés esélyt lát.

Másfél évvel ezelőtti, Hágából történő visszatérését követően Seselj többször árulónak nevezte két korábbi tanítványát és követőjét, Aleksandar Vucic kormányfőt és Tomislav Nikolic államfőt. Vucic és Nikolic is tagja és vezető politikusa volt az 1990-es évek elejétől kezdve a Seselj vezette szélsőséges, nacionalista Szerb Radikális Pártnak. Az 1991-1995-ös délszláv háború és Jugoszlávia szétszakadása után a szerb parlament meghatározó szereplői a Slobodan Milosevic által vezetett szocialisták és a Vojislav Seselj által vezetett radikálisok lettek. Támogatottságukat annak köszönhették, hogy a háborúktól megviselt és csalódott szerb nép szükségét érezte a szélsőséges fellépésnek.

2003-ban Seselj feladta magát a hágai törvényszéken, a párt elnöke pedig Tomislav Nikolic lett. Nikolic Európához való hozzáállása azonban egy idő után megváltozott, amivel párttársainak többsége nem értett egyet, és Seselj javaslatára kizárták a pártból. 2008-ban alakította meg a jobbközép, Európa-párti Szerb Haladó Pártot, amelyhez Vucic is azonnal csatlakozott.

Vojislav Seselj 1991-ben alapította meg az SRS-t, a párt 2012-ig minden választáson bejutott a parlamentbe, Seselj majdnem 12 évig tartó hágai fogsága (2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadon engedték) alatt azonban csökkent a párt támogatottsága, s az utóbbi két választáson, 2012-ben és 2014-ben már nem került be a parlamentbe. A közvélemény-kutatások viszont most azt mutatják, Seselj 20-25 százalékos becslése ugyan túlzó, de az SRS az áprilisi választásokon várhatóan átlépi az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×