eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

London kamatcsökkentéssel élénkítené a magyar gazdaságot

Londoni pénzügyi elemzők szerint az utóbbi néhány év tapasztalatai arra vallanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentéssel tudná a leghatékonyabban élénkíteni a gazdaságot és így az inflációt is.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint a várakozásoktól elmaradó, kedden ismertetett februári inflációs adatok már ebben a hónapban a kamatcsökkentési ciklus felújítására késztethetik a monetáris tanácsot.

A tizenkét havi összevetésben számolt infláció a KSH adatai szerint a múlt hónapban mindössze 0,3 százalék volt a januárban mért 0,9 százalék után.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az MNB monetáris politikáját elemző tanulmányukban közölték: hosszabb időtávra visszatekintve egyértelműnek látják, hogy az MNB kamatcsökkentései hatékonyabban szorították le a kötvényhozamokat, mint a nem konvencionális enyhítési eszközök.

A ház szerint más jelzőszámok azt mutatják, hogy a reálgazdaság élénkítése is sikeresebb volt az alapkamat csökkentésével, a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme ugyanis gyorsult a korábbi kamatcsökkentési időszakokban, lassult viszont, amikor az MNB unortodox enyhítési módszereket alkalmazott.

A Capital Economics londoni elemzői szerint tény, hogy a kereskedelmi bankok forintban denominált állampapír-állománya nőtt a legutóbbi kamatcsökkentési ciklus lezárása óta eltelt időszakban, abszolút értelemben és eszközérték-arányosan is.

A jelenlegi enyhítési szakasz azonban már nem ennyire sikeres a piaci kamatok leszorításában, sőt az egynapos bankközi kamatszint valójában megugrott, amikor az MNB meghonosította a három hónapos betéti eszközt. Ráadásul azóta a forintban denominált állampapírok hozama és a banki hitelkamatok is szinten maradtak - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház mindezt egybevetve arra a következtetésre jut, hogy az MNB-nek a történeti visszatekintés nyújtotta tapasztalatok alapján a hagyományos kamatcsökkentésekhez kellene folyamodnia a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazása helyett.

A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása az, hogy az MNB az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról.

Ugyanezt más nagy londoni házak is egyre nagyobb esélyűnek tartják.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a februári inflációs számok keddi ismertetése után közölték, hogy bár a monetáris tanács illetékeseinek legutóbbi nyilatkozatai alapján az újabb kamatcsökkentési ciklus kezdete átcsúszhat a második negyedévre, a maguk részéről továbbra is azzal számolnak, hogy az MNB már az e havi kamatdöntő ülésen hozzákezd az alapkamat csökkentéséhez.

A JP Morgan londoni elemzői közölték azt is: a márciusi MNB-kamatcsökkentést valószínűsítő előrejelzésük újraértékelésével megvárják, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) milyen további enyhítési lépésekről dönt e havi ülésén. Hangsúlyozták ugyanakkor: erőteljesen hisznek abban, hogy a monetáris kondíciók enyhítésének leghatékonyabb módja az, ha az enyhítési eszköztár egyéb intézkedések mellett tartalmazza a kamatcsökkentéseket is.

Mindezek alapján a JP Morgan elemzői szintén azzal számolnak, hogy az MNB az idén 1,00 százalékra, sőt esetleg ennél alacsonyabbra csökkenti alapkamatát.

Az újabb MNB-kamatcsökkentésről szóló előrejelzés kezd konszenzusossá válni a Cityben.

Legutóbb a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai jutottak arra a következtetésre Budapesten tett tájékozódó látogatásuk tapasztalatai alapján, hogy az MNB 0,35 százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát az idén.

A ház azzal számol, hogy az újabb kamatcsökkentési ciklus a második negyedévben kezdődhet, kisebb, 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének elemzői alapeseti előrejelzésükben szintén azt valószínűsítik, hogy az MNB az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az MNB várható monetáris politikájáról összeállított új előrejelzésükben a jelenlegi 1,35 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentését jósolták az idei második negyedévre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×