eur:
389.09
usd:
361.47
bux:
68682.63
2024. május 7. kedd Gizella

Alacsony kasztja miatt lett öngyilkos az indiai egyetemista

Több száz egyetemista tüntetett kedden a dél-indiai Haidarábád városában amiatt, hogy egy alacsony kasztba tartozó diák, akit az egyetem eltiltott számos létesítménye használatától, vélhetően öngyilkosságba menekült.

A tiltakozók azzal vádolják a Haidarábád Egyetem rektor-helyettesét és Bandaru Dattatreja munkaügyi minisztert, hogy származásuk miatt igazságtalanul követelte büntetés kiszabását Rohit Vemulára és négy másik dalit diákra, akik tavaly összetűzésbe kerültek a kormányzó hindu nacionalista pártot támogató egyetemistákkal.

Korábban a dalit származásúak - akiket kirekesztetteknek vagy érinthetetleneknek is neveztek - a hinduizmus bonyolult társadalmi ranglétrájának legalsó szintjét foglalták el. Habár a kasztrendszert India 1947-es függetlenedése után eltörölték, hatása továbbra is érezhető az indiai társadalomban.

Rohit Vemulát egy olcsó szállodai szobában találták meg felakasztva, néhány héttel azután, hogy az egyetem megtiltotta az öt diáknak, hogy a diákszálláson aludjanak, használják a könyvtárat vagy egyéb létesítményeket. A diákok az egyetemi kampuszon kívül, egy sátorban éltek decemberi felfüggesztésük óta.

Az egyetem vezetése egy korábbi eljárás során nem szabott ki büntetést a dalit diákokra a tavalyi összetűzésekben játszott szerepük miatt, a döntést azonban később megváltoztatták. A tiltakozók azzal vádolják Dattatreját, hogy nyomást gyakorolt az ügyben az intézmény döntéshozóira.

A rendőrség nyomozást indított annak tisztázására, hogy a tisztségviselők cselekedetei hozzájárultak-e a 26 éves doktorandusz hallgató halálához.

A tiltakozó megmozdulások hétfőn kezdődtek: a diákok bojkottálták az óráikat és ülősztrájkot szerveztek. A rendőrség kedden nyolc egyetemistát előállított. A tiltakozások egész Indiában figyelmet kaptak, s kedden már a Mumbai Egyetem diákjai is a dél-indiai egyetem rektorhelyettesének menesztését követelték.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Élesedhet a verseny a távközlési piacon, de nem mindig a multiknak áll a zászló

Az internetszolgáltatás minőségének fókuszában jellemzően mindig a sávszélesség és a lefedettség állt, azonban Bálint Zoltán, a Giganet Internet Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerint ebben ma már nincsenek jelentősebb különbségek az elérhető szolgáltatások között, a vállalkozások számára inkább a személyre szabottság, a rugalmas ügyfélkezelés lehet a vízválasztó, és pont ez az, amiben a kisebb internetszolgáltatók többet tudnak nyújtani a „dobozos termékekkel” operáló nagy cégekkel szemben. Bár a piacot felforgatni készülő 5G technológia egyelőre a nagyok malmára hajtja a vizet, a nyíregyházi központú szolgáltatónak is meg van a stratégiája, amivel tovább növelheti ügyfelei számát az egyre szűkülő piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×