eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az al-Shabaab fegyveresei megtámadták az Afrikai Unió egyik szomáliai bázisát

Az al-Shabaab iszlamista szervezet fegyveresei rajtaütöttek pénteken az Afrikai Unió (AU) egyik szomáliai bázisán; egyelőre nem tudni, hogy vannak-e áldozatai az incidensnek.

Egy öngyilkos merénylő gépkocsijával nekirohant a kenyai határnál fekvő Cee Cadóban lévő támaszpont kapujának, felrobbantotta magát, majd a szervezet fegyveresei behatoltak a bázis területére.

Az al-Shabaab arról tájékoztatott, hogy a bázison a szervezet ellen harcoló afrikai uniós csapatok kenyai katonái teljesítenek szolgálatot. Abdiasis Abu Musab sejk, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy harcosai heves harcok árán elfoglalták a bázist, a katonák pedig elmenekültek onnan. A szomáliai hadsereg egyik tisztségviselője azonban azt mondta, hogy a harcok még nem értek véget. A környékbeli lakosok is arról számoltak be, hogy szórványos fegyverropogást lehet hallani onnan.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét - a fővárost is - uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és öngyilkos merényleteket követ el az országokban állomásozó idegen katonák, vagyis az afrikai uniós támaszpontok, konvojok ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×