eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Börtönre ítélték a The Washington Post tudósítóját

Börtönbüntetésre ítélték Teheránban Jason Resaiant, a The Washington Post kémkedéssel vádolt tudósítóját - jelentette vasárnap az IRNA iráni hírügynökség, de a börtönbüntetés időtartamát nem közölte.

A hírügynökség egy bírósági szóvivőt idézett, aki hangsúlyozta, hogy az ítélettel kapcsolatban részleteket nem említhet.

Korábbi hírek szerint az ítélet már október elején megszületett, annak tartalmát azonban akkor sem ismertették, utalva arra, hogy a tudósítónak a fellebbezéshez 20 nap áll rendelkezésre.

Az amerikai külügyminisztérium korábban többször sürgette, hogy Teherán ejtse el az újságíróval szembeni vádakat.

A 39 éves kaliforniai születésű, de kettős állampolgár Rezaiant 2014. július 22-én vették őrizetbe a szintén újságíró feleségével és egy fotóssal együtt. Több hónapi fogva tartás után az iráni hatóságok csak áprilisban közölték, hogy kémkedéssel és rendszerellenes propagandatevékenységgel vádolják őket.

Az asszonyt, Yeganeh Salehit és a fotóst óvadék fejében szabadlábra helyezték, de Rezaiant nem. A tudósítót négy ízben hallgatta meg a bíró, utoljára augusztus 10-én.

Az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötött júliusi megállapodás nyomán felerősödtek az azzal kapcsolatos remények, hogy Rezaiant el fogják engedni. A The Washington Post, Rezaian ügyvédje és családja, valamint az ENSZ emberi jogi szakértői egyaránt cáfolták a tudósító ellen felhozott vádakat.

Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke szeptemberben célzást tett arra, hogy a tudósítót szabadon engedhetik az Egyesült Államokban fogva tartott irániakért cserébe, ám az iszlám köztársaság kormányának részéről kizárták ezt a lehetőséget.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×