eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rendkívüli találkozót hívott össze az EU

Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Luxembourg összehívta péntekre az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek rendkívüli tanácskozását a párizsi merényletekre adandó válasz megvitatására.

A soros elnökség vasárnapi közleménye szerint a barbársággal és terrorizmussal szembesülő Európa egységbe tömörül és felsorakozik Franciaország mellett. A párizsi tragikus események után a belügyi- és igazságügyi miniszteri tanács megerősíti az európai választ, miközben gondoskodik az elfogadott intézkedések megvalósításáról és nyomon követéséről.

A tanács rendkívüli ülésének összehívását a francia kormány kérte a 129 ember életét kioltó párizsi merényletek miatt.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter megítélése szerint erősíteni kell a terrorizmus elleni küzdelmet minden szinten, de különösen európai és nemzetközi szinten. A tanácskozáson a lehető legkonkrétabb és leghatékonyabb módon kell megvitatni a januárban elkövetett franciaországi merényletek után elsődleges fontosságúnak minősített témákat - mondta Cazeneuve, hozzátéve, hogy sürgősen fel kell gyorsítani a tárgyalásokat, és mielőbb át kell ültetni a gyakorlatba az elfogadott döntéseket.

A francia belügyminiszter fontosnak tartja, hogy Európában hozzanak létre egy hatékony adatbázist a légi utasokról, teremtsék meg a terrorizmus finanszírozását célzó küzdelem kereteit, valamint fogadjanak el hatékony és szigorú törvényt a lőfegyverek ellenőrzéséről.

Emellett az uniós tagállamoknak fokozniuk kell a hírszerzési információk megosztását, valamint a schengeni szerződés célzott felülvizsgálata által be kell vezetniük az uniós külső határ állandó és összehangolt ellenőrzését - jelentette ki Bernard Cazeneuve, aki azt akarja elérni, hogy mindezekben a kérdésekben a lehető leggyorsabban konkrét előrelépés történjen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×