eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Moszkva állítólag egy szíriai rendezési tervet terjesztett az ENSZ elé

Moszkva állítólag egy nyolc pontból álló dokumentumot terjesztett az ENSZ elé a szíriai válság rendezésére, ebben egy 18 hónapra előre vetített alkotmányreformot vázol fel - közölte a Reuters hírügynökség szerdán. Egyes nyugati diplomaták máris elhatárolódtak az elképzeléstől.

A dokumentum első öt pontja az Iszlám Állam (IÁ) és más szélsőséges csoportok elleni határozottabb fellépést szorgalmazza, míg a második rész egy szíriai alkotmányreformot vázol fel. Ennek érdekében a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormány és az ellenzéki csoportok képviselőinek együttesen kellene tárgyalóasztalhoz ülniük. A kidolgozott alkotmánytervezetet népszavazással fogadnák el.

A reformfolyamatot a Reuters által publikált dokumentum szerint nem Aszad irányítaná, hanem egy olyan személyiség, akit az ellenzék és a kormány közösen jelölne ki. Ezzel kapcsolatban említették az ENSZ szíriai különmegbízottját, Staffan de Misturát.

Az új alkotmány alapján előre hozott elnök és parlamenti választásokat is tartanának. Érdekesség, hogy a publikált dokumentum nem zárja ki Aszad indulását az elnöki székért. Moszkva ugyanis aktívan támogatja a szíriai kormányt, és szeptember vége óta orosz katonai gépek légicsapásokat hajtanak végre az Iszlám Állam és más lázadó csoportok ellen.

Oroszországtól eltérően az Egyesült Államok és szövetségesei Aszad távozását követelik, így a legújabb moszkvai terv a válság rendezésére nyugaton ellenállásba ütközhet, de a szíriai kormány ellenzéke sem egyezne bele, ha Aszad hatalmon maradna.

"Tudunk az orosz javaslatokról" - mondta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet New Yorkban, és hozzátette: Moszkva nyolcpontos terve nem lesz lényegi elem a hét végén 20 állam részvételével tervezett újabb, a szíriai konfliktus megoldására szervezett bécsi konferencia szempontjából.

Más nyugati diplomaták egyenesen tárgytalannak vették a tervet, mivel az nem tartalmaz egyértelmű kijelentést Bassár el-Aszad elnök további sorsáról. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt egyik nyugati állam diplomatája közölte, hogy egy szíriai rendezést szolgáló megállapodásban szükségszerűen biztosítani kell, hogy "Aszad a végén ne maradhasson hatalomban".

Moszkva röviddel a Reuters közleményét követően óvatos cáfolatot fogalmazott meg. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy nem egy konkrét tervezetet dolgoztak ki, hanem mindössze ötleteket vetettek fel a válság rendezéséhez szükséges jövőbeli tárgyalásokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×