INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Moszkva állítólag egy szíriai rendezési tervet terjesztett az ENSZ elé

InfoRádió / MTI
Moszkva állítólag egy nyolc pontból álló dokumentumot terjesztett az ENSZ elé a szíriai válság rendezésére, ebben egy 18 hónapra előre vetített alkotmányreformot vázol fel - közölte a Reuters hírügynökség szerdán. Egyes nyugati diplomaták máris elhatárolódtak az elképzeléstől.

A dokumentum első öt pontja az Iszlám Állam (IÁ) és más szélsőséges csoportok elleni határozottabb fellépést szorgalmazza, míg a második rész egy szíriai alkotmányreformot vázol fel. Ennek érdekében a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormány és az ellenzéki csoportok képviselőinek együttesen kellene tárgyalóasztalhoz ülniük. A kidolgozott alkotmánytervezetet népszavazással fogadnák el.

A reformfolyamatot a Reuters által publikált dokumentum szerint nem Aszad irányítaná, hanem egy olyan személyiség, akit az ellenzék és a kormány közösen jelölne ki. Ezzel kapcsolatban említették az ENSZ szíriai különmegbízottját, Staffan de Misturát.

Az új alkotmány alapján előre hozott elnök és parlamenti választásokat is tartanának. Érdekesség, hogy a publikált dokumentum nem zárja ki Aszad indulását az elnöki székért. Moszkva ugyanis aktívan támogatja a szíriai kormányt, és szeptember vége óta orosz katonai gépek légicsapásokat hajtanak végre az Iszlám Állam és más lázadó csoportok ellen.

Oroszországtól eltérően az Egyesült Államok és szövetségesei Aszad távozását követelik, így a legújabb moszkvai terv a válság rendezésére nyugaton ellenállásba ütközhet, de a szíriai kormány ellenzéke sem egyezne bele, ha Aszad hatalmon maradna.

"Tudunk az orosz javaslatokról" - mondta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet New Yorkban, és hozzátette: Moszkva nyolcpontos terve nem lesz lényegi elem a hét végén 20 állam részvételével tervezett újabb, a szíriai konfliktus megoldására szervezett bécsi konferencia szempontjából.

Más nyugati diplomaták egyenesen tárgytalannak vették a tervet, mivel az nem tartalmaz egyértelmű kijelentést Bassár el-Aszad elnök további sorsáról. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselt egyik nyugati állam diplomatája közölte, hogy egy szíriai rendezést szolgáló megállapodásban szükségszerűen biztosítani kell, hogy "Aszad a végén ne maradhasson hatalomban".

Moszkva röviddel a Reuters közleményét követően óvatos cáfolatot fogalmazott meg. Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy nem egy konkrét tervezetet dolgoztak ki, hanem mindössze ötleteket vetettek fel a válság rendezéséhez szükséges jövőbeli tárgyalásokhoz.

A címlapról ajánljuk