eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A jordán király szerint Moszkva a szír helyzet kulcsa

Európa most egy kis ízelítőt kapott abból a kihívásból, amivel a közel-keleti országok az elmúlt években küzdenek - mondta a menekültválságról adott interjújában a Jordán király, hozzátéve, a szíriai helyzet kezelésében Oroszországnak kulcsszerepe van.

Oroszországot nevezte a szíriai konfliktus kulcsszereplőjének Jordánia királya. A Euronews-nak Ammánban adott interjújában azt mondta, Moszkva hozhatja el a megoldást a mostani globális háborúban, ahogy fogalmazott, a harmadik világháborúban.

"Azt gondolom, hogy a menekültek megérkezése Európába egy vészjelzés mindannyiunk számára, hogy az eddigieknél nagyobb együttműködésre van szükségünk. Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, azt látjuk, hogy a mostani helyzethez vezető úton fontos szerepet játszik a terrorizmus elleni globális harc. Európa a külföldi harcosok miatt szenved, erre a helyzetre mi két éve folyamatosan igyekszünk felhívni a figyelmet" - mondta Abdullah király, finom kritikát megfogalmazva a nyugati országok felé. Jordániában jelenleg 1,4 millió szíriai menekült él, ez a helyi lakosság ötöde. Tíz százalékuk él menekülttáborban, Amman évente 3 milliárd dollárt költ a helyzet kezelésére, ennek az összegnek nagyjából harmadát nemzetközi szervezetek biztosítják.

"Véleményem szerint ez egy globális háború, bizonyos értelemben a harmadik világháború. A valódi megoldáshoz együtt kell működnünk, közösen kell fellépnünk az ügy rendezéséhez. Oroszország bevonása a helyzet megoldásába, komoly lehetőség számunkra" - nyilatkozta Jordánia királya, aki hozzátette, hogy az elmúlt 5-6 évben folyamatosan azt hangoztatta, hogy a politikai megállapodás tető alá hozatalában Moszkva kulcs szerepet játszik.

"Õk az egyetlenek, akik garantálni tudják a rezsimnek, hogy a helyén maradhat. Vagyis az, hogy az oroszok jelen vannak Szíriában, az maga a valóság, amit tényként kell kezelnünk. Számukra is jelentős problémát okoznak a külföldi harcosok, vagyis elemi érdekük megszüntetni az Iszlám Állam, vagy a Deas jelentette fenyegetést" - mondta Jordánia királya az Euronews-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy Európa most egy kis ízelítőt kapott abból a kihívásból, amivel Jordánia az elmúlt években küzd.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×