INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A jordán király szerint Moszkva a szír helyzet kulcsa

Infostart / InfoRádió
Európa most egy kis ízelítőt kapott abból a kihívásból, amivel a közel-keleti országok az elmúlt években küzdenek - mondta a menekültválságról adott interjújában a Jordán király, hozzátéve, a szíriai helyzet kezelésében Oroszországnak kulcsszerepe van.

Oroszországot nevezte a szíriai konfliktus kulcsszereplőjének Jordánia királya. A Euronews-nak Ammánban adott interjújában azt mondta, Moszkva hozhatja el a megoldást a mostani globális háborúban, ahogy fogalmazott, a harmadik világháborúban.

"Azt gondolom, hogy a menekültek megérkezése Európába egy vészjelzés mindannyiunk számára, hogy az eddigieknél nagyobb együttműködésre van szükségünk. Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, azt látjuk, hogy a mostani helyzethez vezető úton fontos szerepet játszik a terrorizmus elleni globális harc. Európa a külföldi harcosok miatt szenved, erre a helyzetre mi két éve folyamatosan igyekszünk felhívni a figyelmet" - mondta Abdullah király, finom kritikát megfogalmazva a nyugati országok felé. Jordániában jelenleg 1,4 millió szíriai menekült él, ez a helyi lakosság ötöde. Tíz százalékuk él menekülttáborban, Amman évente 3 milliárd dollárt költ a helyzet kezelésére, ennek az összegnek nagyjából harmadát nemzetközi szervezetek biztosítják.

"Véleményem szerint ez egy globális háború, bizonyos értelemben a harmadik világháború. A valódi megoldáshoz együtt kell működnünk, közösen kell fellépnünk az ügy rendezéséhez. Oroszország bevonása a helyzet megoldásába, komoly lehetőség számunkra" - nyilatkozta Jordánia királya, aki hozzátette, hogy az elmúlt 5-6 évben folyamatosan azt hangoztatta, hogy a politikai megállapodás tető alá hozatalában Moszkva kulcs szerepet játszik.

"Õk az egyetlenek, akik garantálni tudják a rezsimnek, hogy a helyén maradhat. Vagyis az, hogy az oroszok jelen vannak Szíriában, az maga a valóság, amit tényként kell kezelnünk. Számukra is jelentős problémát okoznak a külföldi harcosok, vagyis elemi érdekük megszüntetni az Iszlám Állam, vagy a Deas jelentette fenyegetést" - mondta Jordánia királya az Euronews-nak adott interjújában, hozzátéve, hogy Európa most egy kis ízelítőt kapott abból a kihívásból, amivel Jordánia az elmúlt években küzd.

Hanganyag: Király István Dániel

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk