eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Carsont és Trumpot támadták az újabb republikánus elnökjelölti vitán

Riválisaik támadásainak kereszttüzébe került szerda este az Egyesült Államokban a republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok harmadik tévévitáján a népszerűségi listákat vezető Ben Carson és Donald Trump, de ők egymás ellen ezúttal sem nagyon csatáztak.

A két éllovas a politikai tapasztalatlansága miatt kapta a legélesebb bírálatokat a Fehér Házért versengő republikánusoknak a CNBC által a coloradói Boulderből közvetített összecsapásán. John Kasich ohiói kormányzó például "fantazmagóriának" nevezte Carson tervezett adópolitikáját, és elítélte Trump azon ígéreteit, hogy kitoloncoltat 11 millió illegális bevándorlót és falat emeltet a mexikói határ mentén. Kijelentette: nem szabad olyan jelöltet megválasztani, aki nem tudja, hogy kell ellátni az elnöki teendőket.

Egymás ellen fordult a hagyományos republikánus pártelit támogatásáért versengő két floridai politikus, Jeb Bush volt kormányzó és Marco Rubio szenátor. A kampányban mostanáig a várakozásoktól messze elmaradóan szereplő Bush sürgette, hogy Rubio - aki egykor neki mint ügyvédnek védence volt - mondjon le mandátumáról, amiért ritkán van jelen a szavazásokon.

Az első elemzések szerint azonban ez inkább ellenfelének, mint neki használt, sőt, több megfigyelő a szenátort nevezte meg a vitaest győztesének. Ráadásul a kommentátorok szerint Bushnál jobban szerepelt Chris Christie New Jersey-i kormányzó is.

Vitában Trump a tőle megszokottól eltérően visszafogott volt, a legnagyobb tapsot Ted Cruz texasi szenátor kapta, aki élesen bírálta a moderátorokat, mert szerinte nem az amerikai embereket leginkább érdeklő kérdéseket tették fel.

Az előválasztási verseny első fordulóját február elején tartják Iowa államban, arról pedig, hogy a republikánusok és demokrata pártiak hivatalos elnökjelöltje közül melyik költözzön a Fehér Házba, 2016. november 8-án döntenek az amerikai választók.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×