INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Carsont és Trumpot támadták az újabb republikánus elnökjelölti vitán

InfoRádió / MTI
Riválisaik támadásainak kereszttüzébe került szerda este az Egyesült Államokban a republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok harmadik tévévitáján a népszerűségi listákat vezető Ben Carson és Donald Trump, de ők egymás ellen ezúttal sem nagyon csatáztak.

A két éllovas a politikai tapasztalatlansága miatt kapta a legélesebb bírálatokat a Fehér Házért versengő republikánusoknak a CNBC által a coloradói Boulderből közvetített összecsapásán. John Kasich ohiói kormányzó például "fantazmagóriának" nevezte Carson tervezett adópolitikáját, és elítélte Trump azon ígéreteit, hogy kitoloncoltat 11 millió illegális bevándorlót és falat emeltet a mexikói határ mentén. Kijelentette: nem szabad olyan jelöltet megválasztani, aki nem tudja, hogy kell ellátni az elnöki teendőket.

Egymás ellen fordult a hagyományos republikánus pártelit támogatásáért versengő két floridai politikus, Jeb Bush volt kormányzó és Marco Rubio szenátor. A kampányban mostanáig a várakozásoktól messze elmaradóan szereplő Bush sürgette, hogy Rubio - aki egykor neki mint ügyvédnek védence volt - mondjon le mandátumáról, amiért ritkán van jelen a szavazásokon.

Az első elemzések szerint azonban ez inkább ellenfelének, mint neki használt, sőt, több megfigyelő a szenátort nevezte meg a vitaest győztesének. Ráadásul a kommentátorok szerint Bushnál jobban szerepelt Chris Christie New Jersey-i kormányzó is.

Vitában Trump a tőle megszokottól eltérően visszafogott volt, a legnagyobb tapsot Ted Cruz texasi szenátor kapta, aki élesen bírálta a moderátorokat, mert szerinte nem az amerikai embereket leginkább érdeklő kérdéseket tették fel.

Az előválasztási verseny első fordulóját február elején tartják Iowa államban, arról pedig, hogy a republikánusok és demokrata pártiak hivatalos elnökjelöltje közül melyik költözzön a Fehér Házba, 2016. november 8-án döntenek az amerikai választók.

A címlapról ajánljuk