eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orosz képviselő: Aszad kész elnökválasztást kiírni a saját részvételével

Bassár el-Aszad szíriai elnök kész elnökválasztást kiírni az országban, de ő is indulna rajta - közölte vasárnap az AFP francia hírügynökséggel egy orosz parlamenti képviselő, miután Aszad fogadta őt és több képviselőtársát Damaszkuszban. Ugyanakkor a választások kiírását feltételhez kötötte: minderre csak akkor kerülhet sor, ha az ország megszabadul az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől. (Ezt a feltételt az orosz képviselő szavairól beszámoló első hírügynökségi jelentések még nem említették.)

A választáson minden olyan szíriai politikai erő részt vehetne, amely "Szíria gyarapodását akarja" - idézte Aszadot Alekszandr Juscsenko. Az elnök hozzátette, hogy ő is akarja majd jelöltetni magát, "ha a nép nem ellenzi ezt", és hajlandó vitát nyitni arról, hogy megváltoztassák Szíria alkotmányát.

A szíriai állami tévé megerősítette, hogy Aszad a rezidenciáján orosz küldöttséget fogadott, de arról nem szólt, hogy miről tárgyaltak.

A találkozóról a TASZSZ orosz hírügynökség is beszámolt, és eszerint az elnök kijelentette: a szíriai orosz hadművelet hatékonysága felülmúlja a várakozásokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy nappal korábban egy interjúban kijelentette, hogy Oroszország kész légi támogatást nyújtani a Nyugat által támogatott Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) ellenzéki ernyőszervezetnek, és új parlamenti és elnökválasztás kiírását szorgalmazta.

Az SZSZH nyomban visszautasította Lavrov mindkét javaslatát. "Oroszország a Szabad Szíriai Hadsereget támadja, és most velünk akar együttműködni, miközben továbbra is elkötelezett Bassár el-Aszad szíriai elnök iránt. Számunkra ez teljességgel érthetetlen" - jelentette ki Ahmed Szaúd alezredes, az SZSZH egyik szóvivője.

Moszkva szeptember 30. óta hajt végre légitámadásokat Szíriában, állítása szerint az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista csoport és "más terrorszervezetek" állásai ellen. A mérsékelt iszlamista ellenzék szerint azonban ők Oroszország valódi célpontjai, és a légitámadások főleg Bassár el-Aszad hatalmon maradását szolgálják.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×