INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szlovénia aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust

InfoRádió / MTI
Szlovénia az európai uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kér segítséget a menekültválság kezeléséhez - közölte csütörtök este Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője.

A Twitter közösségi oldalon közzétett bejelentés szerint Szlovénia takarókat, sátrakat és más felszereléseket kér az uniós mechanizmuson keresztül, amelynek keretében a 28 tagállam polgári védelmi hatóságai tudnak segíteni egymásnak.

A mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. A rendszert szeptemberben Magyarország is igénybe vette a migrációs válság kezeléséhez.

Megalapítása, 2001. óta több mint 180 segítségkérés érkezett már az uniós polgári védelmi mechanizmushoz. Olyan katasztrófahelyzetek kezeléséhez is aktiválták, mint a 10 évvel ezelőtti Katrina hurrikán, a 2010-es földrengés Haitin, a fukusimai katasztrófa, a Fülöp-szigetekre két éve lesújtó tájfun, a tavaly Szerbiában és Boszniában pusztító árvíz, az ukrajnai konfliktus, a nyugat-afrikai ebolajárvány vagy az idei nepáli földrengés.

Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos - aki csütörtökön Ljubljanában járt - este a Twitteren arra szólította fel az EU-tagországokat, hogy a mechanizmus keretében próbáljanak eleget tenni a szlovén hatóságok mostani kérésének.

A címlapról ajánljuk