eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tisztújító kongresszust tart Madridban az Európai Néppárt

Madridban tartja soron következő kongresszusát az Európai Néppárt (EPP) szerdán és csütörtökön, ahol új elnököt és 10 alelnököt választanak. A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke.

A párt elnöki posztjára a jelenlegi elnök Joseph Daul az egyetlen jelölt. A francia politikust két éve választották meg, miután a pártot 23 éven át vezető belga Wilfried Martens elhunyt.

A 10 alelnöki posztra 12 jelölés érkezett, köztük van Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője.

A néppárt alelnöki posztjaiért egyetlen hivatalban lévő kormányfő sem indul, de jelölt az Európai Parlament egyik alelnöke, három uniós biztos, illetve több hivatalban lévő miniszter is.

A kongresszusra 32 országból érkeznek résztvevők, összesen 14 állam-, és kormányfőt, 11 uniós biztost és 750 küldöttet várnak.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 40 országból 75 párt a tagja, ők adják az Európai Bizottság és az Európa Tanács elnökeit, 10 uniós és 16 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti, akárcsak az Európai Bizottság 14 tagja. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×