eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A Jobbik-alelnök felvidéki irodájának bezárását követeli a szlovák házelnök

Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke felszólította csütörtökön Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét, hogy haladéktalanul zárja be képviselői fogadóirodáját, amelyet előző nap nyitott meg a szlovákiai Dunaszerdahelyen.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerdán a Csallóköz központjának számító Dunaszerdahelyen sajtótájékoztató keretében nyitotta meg képviselői fogadóirodáját. Szávay István az iroda megnyitását egyebek mellett azzal indokolta, hogy az hozzájárul majd a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás új szintre emeléséhez.

A pozsonyi törvényhozás elnöke sajtóértekezletén provokációnak nevezte Szávay lépését, s azt mondta: az iroda megnyitásával a Jobbik alelnöke meg akarja zavarni az évek óta legjobb állapotban lévő szlovák-magyar kapcsolatokat, illetve destabilizálni a két ország konstruktív párbeszédét. Hozzátette: egyúttal szeretné biztosítani Budapestet arról, hogy ilyen igyekezet nem járhat sikerrel.

"Nem engedjük, hogy megzavarják (a kapcsolatokat) szélsőségesek egyéni megnyilvánulásaival" - szögezte le Pellegrini, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben Szávay István nem zárja be képviselői fogadóirodáját, akkor kezdeményezni fogja a törvényi háttér módosítását, hogy a jövőben ne lehessen ilyen irodát nyitni Szlovákia területén. Hozzátette: az ügy kapcsán Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter magyarázatot fog kérni Magyarország pozsonyi nagykövetétől.

Robert Fico szlovák kormányfő szintén provokációnak minősítette a Jobbik alelnökének lépését és azt mondta: azt várja, hogy a szlovák és a magyar törvényhozás vezetése egyeztet majd a történtekről, és ennek alapján "kellő intézkedéseket foganatosítanak".

"Az utóbbi években sokat fektettünk a Magyarországgal való jó kapcsolatokba. Kár, hogy előfordulnak olyan pillanatok, amelyek megzavarják ezt a munkát. Értékelem, hogy Orbán Viktor kormányfővel konstruktív és korrekt a kapcsolatunk, és kizárólag a jövő pozitív hozadékú projektjeire összpontosítunk" - szögezte le Robert Fico.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×