INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Törökország bekérette az amerikai és az orosz nagykövetet

InfoRádió / MTI
Törökország bekérette az Egyesült Államok és Oroszország ankarai nagykövetét, hogy óva intse őket a szíriai kurdok bárminemű támogatásától az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni hadművelet keretében - derült ki szerdán hivatalos forrásból.

A török hatóságok a két diplomatát tájékoztatták Ankara álláspontjáról a szíriai kurdokat képviselő Demokratikus Unió Pártjával (PYD) kapcsolatban - közölte az AFP francia hírügynökséggel egy külügyi illetékes.

Ankara a PYD-t - a szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) politikai szárnyát - a török kormány ellen évtizedek óta harcoló, és Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) által is terrorista csoportként emlegetett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai testvérszervezetének tartja.

"Törökország nem tűrhet el semmiféle együttműködést az ellene hadat viselő terrorszervezetekkel" - jelentette ki szerdán újságírók előtt Ahmet Davutoglu török kormányfő.

A PYD milíciái januárban a PKK segítségével legyőzték a dzsihadistákat a szíriai Kobani városában, valamint az Egyesült Államok támogatásával kiűzték őket a török határ közelében fekvő Tell-Abjadból.

Oroszország szeptember végén kapcsolódott be az Iszlám Állam elleni harcba Szíriában, és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti különmegbízottja a múlt héten egyeztetett a PYD vezetőjével a dzsihadisták meggyengítését célzó küzdelemben való együttműködésről.

A török kormány attól tart, hogy létrejön egy független, területileg egységes kurd állam, amelyet a jelenlegi Irak, Szíria és Törökország területeiből hasítanának ki.

A címlapról ajánljuk