eur:
393.82
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Orosz vizsgálat: nem szakadár oldalról lőtték ki a rakétát

Nem a kelet-ukrajnai szakadárok uralta Sznyizsne településről, hanem az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőtték ki a malajziai utasszállító repülőgép tavalyi katasztrófáját okozó Buk légvédelmi rakétát - közölte a fegyvergyártó Almaz-Antej sajtótájékoztatóján kedden Moszkvában az orosz konszern főmérnökének tanácsadója.

Mihail Malisevszkij ezt azzal indokolta, hogy az állami cég saját vizsgálata alapján a rakéta robbanása után a repeszdarabok nem érhették volna a repülőgép bal szárnyát és hajtóművét, ha a rakétát Sznyizsnéről lőtték volna ki.

Elmondása szerint a vizsgálat során rekonstruálták a rakéta és a repülőgép találkozásának körülményeit, egyebek közt egy Boeing orr-részére lőttek ki rakétákat különböző szögekből. A kísérletek eredményei alapján megállapították, hogy ha Zaroscsenszke irányából lövik ki a rakétát, legalább 22 repeszdarab csapódik a repülőgéptestbe.

Ha Sznyizsne településről lövik ki a rakétát, akkor nem éri sérülés a repülőgép baloldali kabinfelületét, a bal szárnyat és hajtóművet. Malisevszkij hozzátette, a háromdimenziós modellezésből kiderült, hogy ha a szakadár oldalról lövik ki a rakétát, akkor az utasszállító jobb oldalába csapódnak sérüléseket okozó darabok.

Jan Novikov, az állami vállalat vezérigazgatója a sajtótájékoztatón közölte újságírókkal, ha a repülőgépet Buk rakétával lőtték le, akkor az csak egy 9M38-as típusú lehetett. Ezt arra alapozták, hogy a katasztrófa körülményeit vizsgáló holland irányítású nemzetközi bizottság szerint a rakétarobbanás nyomán "I" formájú lyukak keletkeztek a repülőtesten. Novikov ugyanakkor megjegyezte, valószínűleg a 9M38-as típus a feltételezetteknél még régebbi változata okozhatta a tragédiát, mert a saját kísérleteikben más formájú sérüléseket hagytak a repeszdarabok a teszt-Boeing felületén.

"Az utolsó ilyen rakétatípust még a Szovjetunióban gyártották, 1986-ban" - mondta, hozzátéve, hogy ezeknek a rakétáknak 25 év a hadrendben tarthatósági idejük, ezért az orosz fegyveres erőknél már kivonták ezeket a fegyvereket.

A konszern vezetője hozzátette, az Almaz-Antejnek tudomása van arról, hogy 2005-ben Ukrajnának 502 darab 9M38-as Buk rakétája volt, bár azt nem tudják, jelenleg mennyi van hadrendbe állítva.

Elmondta, hogy a kísérletekre mintegy 10 millió rubelt (40 millió forint) költöttek.

A malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le 298 emberrel a fedélzetén, miután feltehetően egy légvédelmi rakéta felrobbant a bal oldala mellett.

Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával. A katasztrófa körülményeiről készült nemzetközi vizsgálat eredményeit kedden kora délután teszik közzé Hollandiában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×