eur:
395.43
usd:
372.23
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Holttestek, harag és könnyek az ankarai főpályaudvar környékén

Aszfalton heverő holttestek sokasága, több száz méteren keresztül vér mindenütt, sikolyok, könnyek - délelőtt 10 óra után 4 perccel, a legalább 86 halálos áldozatot követelő kettős merénylet után Ankarán a borzalom lett úrra - írta helyszíni riportjában az AFP francia hírügynökség.

A török főváros központi pályaudvara előtt aktivisták százai gyülekeztek, hogy részt vegyenek a kurd ügyet támogató baloldali mozgalmak felhívására tartandó nagyszabású béketüntetésen.

"Először egy kisebb robbanást hallottunk, majd néhány másodperccel később egy hatalmasat, és kitört a pánik" - mesélte Ahmet Onen 52 éves nyugdíjas, mielőtt zokogó feleségével elsietett volna a helyszínről.

"Láttam a földön egy férfit, akinek a lábát tépte le a detonáció. Láttam egy letépett kart is az aszfalton "- mondta el a 18 éves Sahin Bulut, egy másik szemtanú, az Isztambuli Mérnökök Szövetségének tagja, aki szintén a tüntetésre készült.

Két órával a robbanások után golyóálló mellényes, gépfegyveres rendőrök zárták le a környéket, ahová csak a fehér kezeslábasba öltözött helyszínelők léphettek be, a legkisebb törmelék után is átfésülve a talajt.

Kissé távolabb több holttest feküdt az aszfalton, a tüntetést kezdeményező Demokratikus Néppárt (HDP), a legerősebb kurdbarát török párt, illetve más pártok, civil szervezetek és szakszervezetek zászlóival letakarva.

A mentők üvöltő szirénával robogtak a sebesültekkel az ankarai kórházakba. A legfrissebb, nem végleges adatok szerint 186 ember sebesült meg, közöttük többen nagyon súlyosan.

A törmelék és holttestek között számos acélgolyó hevert a földön: ilyeneket használnak, hogy fokozzák a robbanószerek hatását.

"Voltak, akik azonnal meghaltak, mások nagyon súlyosan megsebesültek. Valóságos mészárlás volt" - mondta egy szintén a tüntetésre érkezett, harmincas éveiben járó ügyvéd, aki nevének elhallgatását kérte.

Emberi hús és puskapor szagát lehetett érezni a főpályaudvar körül.

A tragédia helyszínen sokat a családtagjaikat keresték. Egy körmeit rágó fiatalember minden arra járót faggatott: "Látta őt? Látta őt? Gökhannak hívják, velem volt" - kérdezősködött megszállottan.

"Látni akarom! Látni akarom!" - üvöltött arrébb egy kurd népviseletbe öltözött nő, hozzátartozóját keresve. A rendőrség kitaszigálta a lezárt területről.

A sokkos túlélők dühösek. Sokan a rendvédelmi szerveket okolják, hogy nem gondoskodtak a nagygyűlés biztonságáról. "A gyülekezési pontra érkezett egyetlen tüntetőt sem motoztak meg a rendőrök" - mondta Ahmet Onen.

Egy csoport tüntető a rendőrfőnököt szidalmazta, aki arra utasította az embereit, hogy a levegőbe lőve szorítsák vissza őket.

"Soha életemben nem láttam még ilyet" - ismerte be egy rendőr a tüntetők által feldúlt rendőrautók előtt. 

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×