INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Bocsánatot kértek az amerikaiak az afgán elnöktől egy kórház lebombázásáért

InfoRádió / MTI
Bocsánatot kért az afgán elnöktől szombaton az Egyesült Államok vezette erők egy észak-afganisztáni kórház lebombázásáért.

Asraf Gáni elnöki irodájának a közleménye szerint (John Campbell tábornok,) a szövetséges erők afganisztáni parancsnoka tájékoztatta az elnököt a részletekről, és elnézést kért tőle. A szövetséges erők parancsnoksága viszont nem erősítette meg a bocsánatkérés hírét.

A Kunduzban lévő kórházban az afgán hatóságok szerint tálib lázadók bújtak meg, és ezért vált a légitámadás célpontjává. Az intézményt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi civil szervezet működteti mintegy 80 fős személyzettel, amelyből kilencen életüket vesztették. Afgán források szerint meghalt egy tucatnyi tálib harcos is.

A bombázás még azután is harminc percen át folytatódott, hogy az afgán és az amerikai katonai hatóságokat értesítették Kabulban és Washingtonban - mondta az MSF egyik illetékese. A konfliktus minden résztvevője pontosan tudta a koordinátáinkat - tette hozzá.

Ez a kórház volt a térségben az egyetlen, ahol sebészet működött. A légitámadás pillanatában is mintegy száz beteget kezeltek. Az MSF kilenc helyi munkatársán kívül négy felnőtt és három gyermek páciens vesztette életét, és több tucatnyian megsebesültek - közölte a Twitteren a szervezet.

Az afgán belügyminisztérium szerint a kórházban 10-15 terrorista keresett menedéket, és mindannyian meghaltak a légitámadásban.

A francia kormány azonnali vizsgálatot követelt közleményében a - francia orvosok által alapított - civil szervezet által működtetett kórházat ért légicsapás miatt.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa "végzetesen tragikus, megmagyarázhatatlan, és valószínűleg bűnös" cselekedetnek minősítette a történteket. "Ezt a mélyen megdöbbentő eseményt gyorsan, alaposan, függetlenül ki kell vizsgálni, és az eredményt nyilvánosságra kell hozni... Egy légitámadás egy kórház ellen kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát" - reagált Zaid el-Husszein egy genfi közleményben.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szerint még csak most próbálják megállapítani, hogy mi is történt. "A tragikus incidens ügyében teljes körű vizsgálat folyik az afgán kormánnyal egyeztetve" - írta a miniszter.

Kunduz tartományi fővárost hétfőn elfoglalták a tálibok. Az afgán hadsereg és az amerikai légierő kedd reggel ellentámadást indított a visszavételére, és csütörtökre kiszorította őket a városból. Helyi lakosok azonban arról számoltak be, hogy még pénteken is szórványos harcok folytak. A biztonsági erők utcára utcáról fésülték át a várost, és nagy erőkkel keresték a bujkáló fegyvereseket.

A címlapról ajánljuk