eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Első alkalommal ült össze az új török parlament

Első alkalommal ült össze kedden az új összetételű török parlament a június hetedikén tartott parlamenti választások óta, amelyen a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszítette abszolút többségét a törvényhozásban.

A parlament nyitóülésén az 550 megválasztott képviselő felesküdött "az állam függetlenségének és létének megőrzésére, az ország és a nemzet oszthatatlan integritására", valamint arra, hogy "hű marad a jog felsőbbrendűségéhez, a demokratikus és világi köztársasághoz, valamint Atatürk elveihez és reformjaihoz".

Az eskütételi ceremóniát követően a képviselőknek meg kell majd választaniuk a parlament új elnökét. Ehhez öt napon keresztül nevezhetik meg jelöltjeiket. A parlament elnökének megválasztásáig a legidősebb törvényhozó, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben politizáló, 76 éves Deniz Baykal látja el a pozícióval járó teendőket.

Az AKP történetének egyik legnagyobb vereségét szenvedte el a június elején lezajlott voksoláson: a 2011-es parlamenti választásokhoz képest a szavazatok közel 10 százalékának elveszítésével a voksok 40,6 százalékát szerezte meg, és elveszítette 12 éve tartó abszolút parlamenti többségét. Az AKP-nak így vagy kisebbségben kell kormányoznia, vagy koalícióra kell lépnie.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×