INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Porosenko: a béke az ukrajnai reformok előfeltétele

InfoRádió / MTI
Az ukrajnai reformok megvalósításának egyetlen előfeltétele van, a béke - hangsúlyozta Petro Porosenko ukrán elnök csütörtök este újságírók előtt Brüsszelben, miután tájékoztatta az EU-csúcstalálkozó részvevőit az aznap hajnalban véget ért minszki egyeztetések kimeneteléről.

Porosenko a Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia államfővel, valamint Angela Merkel német kancellárral létrejött, 13 pontos egyezségének legfontosabb elemeként a lényegében csaknem azonnali tűzszüneti megállapodást említette.

Kiemelte, hogy a szakadárok képviselői számos ultimátum jellegű követelést fogalmaztak meg, de ukrán részről ezek egyikét sem voltak hajlandóak elfogadni. Azt mondta, hogy Ukrajna - ellentétben a szakadárokkal - eddig is felelősségteljes magatartást tanúsított a tavaly szeptemberben megszületett, előző minszki megállapodások betartását illetően.

Az ukrán elnök elégedetten állapította meg, hogy az unió részéről teljes egységet, Ukrajna melletti kiállást tapasztalt, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Christine Lagarde által aznap bejelentett pénzügyi támogatása mellett - az unió is nyújtson segítséget az ukrajnai reformfolyamat végigviteléhez.

Porosenko szintén kitért arra, hogy Ukrajna fontosnak tartaná, ha állampolgárai már a májusi rigai keleti partnerségi EU-csúcstalálkozón megkapnák az uniós vízummentességet. Elmondása szerint az EU-országok csúcsvezetői pozitív módon reagáltak erre az általa megfogalmazott igényre.

A címlapról ajánljuk