eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Dél-koreai kompbaleset - Négyévi börtön a parti őrség tisztjének

Szolgálati kötelességszegés miatt négyévi börtönre ítélték szerdán a dél-koreai parti őrség egyik volt tisztjét, aki az indoklás szerint nem megfelelően vezette a tavaly áprilisban szerencsétlenül járt Sewol komp utasainak mentését.

A komphajó Incshon városából tartott Csedzsu szigetére 2014. április 16-án, amikor felborult és elsüllyedt. A hajón a 476-en tartózkodtak, zömében középiskolások. A balesetben 304 ember halt meg, közöttük kétszázötvenen ugyannak a középiskolának a diákjai voltak. Ez volt Dél-Korea történetének egyik legsúlyosabb tengeri balesete.

Egy kvandzsui kerületi bíróság szerint Kim Kjong Il, a baleset helyszíne közelében tartózkodó száztonnás mentőhajó volt kapitánya nem tett kísérletet a Sewol hajótestében rekedt utasok kimentésére. A bíró az ítélet indoklásában rámutatott, hogy Kim valójában arra utasította az alárendeltjeit, hogy azokat az utasokat mentsék, akik láthatóak.

A kapitány ellen azért is eljárás folyt, mert hazudott, amikor azt állította, hogy hangosbeszélőn utasítást adott az utasok evakuálására. A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a kapitány a baleset után ezt hazudta az újságíróknak, és jelentéseiben is többször szerepelt ez a hazug állítás.

A bíró ugyanakkor figyelembe vette, hogy Kim felelőssége kevésbé súlyos, mint a komptulajdonosé, aki túlterhelte a hajót, és kapacitásának növelése céljából olyan szerkezeti átalakításokat hajtatott végre rajta, amelyek miatt könnyebben felborult.

A komp kapitányát, Ri Dzsun Szokot novemberben 36 évi szabadságvesztésre ítélték. A bíróság elítélte a hajó fedélzeti főmérnökét is, amiért nem nyújtott segítséget a legénység két megsérült tagjának, őt 30 évi börtönnel sújtották. A Chonghaejin Marine komptársaság vezetőjét, Kim Han Sziket szintén novemberben 10 évi szabadságvesztéssel és 1800 dollárnak megfelelő pénzbüntetéssel sújtották.

Az egész országot megrázó szerencsétlenséggel kapcsolatban összesen 399 embert helyezett vád alá a dél-koreai igazságszolgáltatás.

A szerencsétlenség vizsgálata feltárta, hogy a komp megengedettnél jóval nehezebb rakománya, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya együttesen vezetett a tragédiához. A mentés lassússágát és összehangolásának hiányát is kifogásolták. A katasztrófa után Pak Gun Hje államfő az érvényben lévő biztonsági szabályok teljes átalakítását ígérte.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×